SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Tesebeld tijdens zijn installatie.

NSB-burgemeester ontbreekt als enige in burgemeestersexpositie Zutphen

ZUTPHEN - Burgemeester Annemieke Vermeulen heeft maandagavond een expositie geopend in het Stadhuis in Zutphen. Het wordt gepresenteerd als een expositie met alle oud-burgemeesters, maar er ontbreekt er één. 

Alle burgemeesters die Zutphen en Warnsveld gehad hebben zijn te zien in de expositie, behalve de man die op 15 april 1944 werd aangesteld. Het is Johan Adolph Tesebeld. Hij nam het stokje over van de ontslagen burgemeester Dijckmeester. Burgemeester Dijckmeester is in 1944 in Duitse gevangenschap omgekomen. Burgemeester Tesebeld was een NSB’er. Maar waarom weigert de gemeente dit stuk, pijnlijke, geschiedenis te verzwijgen? 

“Burgemeester Tesebeld is als enige burgemeester in de rij aangesteld door de bezetter"
woordvoerder gemeente

“Burgemeester Tesebeld is als enige burgemeester in de rij aangesteld door de bezetter, dus door de Duitsers. Dat is de reden dat hij hier niet tussen hangt”, aldus een woordvoerder. “De anderen zijn allemaal door de Nederlandse overheid aangesteld. Dat is de afweging geweest.”

Advertentie

Na de bevrijding werd Tesebeld opgepakt. Hij gedwongen de loopgraven dicht te gooien die in opdracht van de Duitsers her en der in Zutphen zijn gegraven. In de volksmond de werd dit de ‘Tesebeld-linie’ genoemd. 

Moord

Tesebeld werd er van verdacht een aandeel te hebben in de moord op de communistische verzetsman Jan Willem Vlastuin. Tesebeld had op 9 september 1944, een paar dagen na Dolle Dinsdag, voor Landwachters een toespraak gehouden in het NSB-Kringhuis aan de Zaadmarkt. Hierbij zou hij hebben gezegd dat een aantal communisten ‘omgelegd’ moest worden, als afschrikwekkend voorbeeld voor de Zutphense bevolking. Nog diezelfde avond wordt Vlastuin door twee Landwachters in de Bernhardsteeg doodgeschoten. Uiteindelijk heeft het hof geoordeeld dat zijn aandeel niet bewezen is. Op 20 april 1950 was Tesebeld vrij man.

De burgemeestersexpositie, zonder Johan Adolph Tesebeld, is voorlopig nog te zien in het Oude Stadhuis in Zutphen.


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.