De NL-alerts versturen tijdens grote brand in Brummen ging niet helemaal goed

De NL-alerts versturen tijdens grote brand in Brummen ging niet helemaal goed

Het versturen van de NL-alert tijdens de grote brand in Brummen ging niet helemaal goed. Er werd om 02.56 uur een NL-alert verstuurd omdat de grote rookwolken over het dorp trokken. In de alert stond dat de ramen en deuren dicht moesten, en dat nader bericht zou volgen. 

Veel mensen hebben geen vervolgbericht ontvangen. “De eerste melding werd wel redelijk goed verzonden. Op de plek van de brand klonk het harde gepiep van de melding, het kwam uit alle telefoons”, legt verslaggever Jesse Sprikeklman uit. Hij was bij die brand. “Echter heb ik zelf geen tweede bericht gehad, terwijl dat wel toegezegd werd. Net als veel mensen hier.” 

"Wel vreemd dat buurman wel, en wij geen NL-alert hebben ontvangen"
lezer Rinus

“Wel vreemd dat buurman wel, en wij geen NL-alert hebben ontvangen. We kijken uit op Brummen vanuit Steenderen”, legt Rinus uit in een mail aan deze nieuwswebsite. In Deventer is de melding ook bij elke mensen binnengekomen, terwijl dat wel heel ver van Brummen ligt. 

Advertentie

Verschillende Zutphenaren ontvingen de melding. Maar lang niet iedereen. Ook uit Brummen kwamen meldingen van mensen die niks ontvingen, maar zich wel aangemeld hebben. “Ik heb ook geen alert gehad. Mijn dochter wel. Twee keer zelfs”, schrijft Sabine uit Brummen op Facebook. Jenneke ontving geen vervolg-alert: “Wij zitten hier nog steeds te wachten met deuren en ramen dicht.”

Hoe werkt NL-alert?

NL-Alert wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand, een terroristische aanslag, explosiegevaar of noodweer. NL-Alert op je mobiele telefoon werkt via cell broadcast. Met deze techniek kan de overheid tekstberichten uitzenden via de zendmasten van alle providers. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal. Je ontvangt hierdoor NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem. Je naam en telefoonnummer zijn niet nodig en blijven dus onbekend. 

Op de meeste mobiele telefoons die in Nederland worden verkocht, is NL-Alert al ingesteld. Met het landelijke NL-Alert controlebericht dat de overheid ieder halfjaar verzendt, kun jij checken of jouw mobiel goed is ingesteld. Ontvang jij het controlebericht niet? Stel het dan in via de instellingen van je telefoon. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.