SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Een zwarte dag in de geschiedenis, Zutphen herdenkt verwoestend bombardement van geallieerden

ZUTPHEN - De oorlog begint op zijn einde te komen, geallieerden doen er alles aan om de Duitsers dwars te zitten. Het is zaterdag 19 oktober 1944. Britse bommenwerpers zijn onderweg naar Zutphen om de IJsselbrug te vernietigen. Het doel is om de aanvoer van Duitse troepen en wapens richting Arnhem te blokkeren. Echter gaat het plan niet zoals uitgevoerd.

De piloten drukten nét te laat op de knop. De bommen komen niet terecht op de brug, maar op het gebied erachter. Het station, huizen en een deel van het centrum. De Rozengracht en Barlheze worden onherkenbaar verminkt. De zogenoemde 'overshoot' kostte honderden Zutphenaren het leven.

Advertentie

De IJsselbrug raakte wel beschadigd. Maar dat was voor de geallieerden meer een geluk bij een ongeluk. Als voorzorgsmaatregel had de bezetter de brug voorzien van springstof, voor het geval de geallieerden kwamen. De klap van één van de bommen activeerde de ontsteker, met het gevolg dat de brug twee weken lang niet gebruikt kon worden door de schade.

Lees verder onder de foto...

Een gebouw aan de IJsselkade na afloop van het bombardement.

Herdenking

Het is precies 75 jaar geleden dat het bombardement plaatsvond. Maandagochtend vond de jaarlijkse herdenking plaats bij het Gideonmonument aan de Rozengracht. Loco-burgemeester Laura Werger sprak de aanwezigen toe. "Het is vandaag precies 75 jaar geleden dat geallieerde vliegtuigen naar Zutphen vlogen om de Oude IJsselbrug te bombarderen. Gelukkig is Zutphen na de Tweede Wereldoorlog niet nog een keer gebombardeerd. En gelukkig kunnen we wat toen gebeurd is herdenken in een later weer herbouwde binnenstad." 

Na afloop legde de loco-burgemeester een krans bij het monument, gevolgd door een minuut stilte. Bij de herdenking waren ook leerlingen van groep 8 van Basisschool Jan Ligthart aanwezig. De school heeft het monument geadopteerd.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.