Jesse Sprikkelman

Jesse Sprikkelman gooit geregeld columns weg, uit ontevredenheid en angst voor de reacties

ZUTPHEN - Eens in de zoveel tijd verschijnt een column van Jesse Sprikkelman, eindredacteur bij LokaalGelderland, op LokaalGelderland.nl. Hij schrijft over dingen die hem opvallen en waarvan hij vindt dat het meer aandacht nodig heeft. Die onderwerpen staan in de columnbundel Wereldnieuws

Dit artikel is ter promotie van de columnbundel Wereldnieuws

Sprikkelman en de andere LokaalGelderland-columnisten hebben de bundel uitgebracht om de columns op een mooie manier te verzamelen. Maar hoe komen die columns tot stand? “Ik heb een enorme luxe, of je mag het ook luiheid noemen, dat ik geen deadline heb voor mijn columns. Ik publiceer geregeld wat, maar niet op een vast moment zoals mijn collega’s doen. Ik zie, lees of hoor iets en daar wil ik wat mee doen. Dat kan een nieuwsartikel zijn, een goed interview op beeld maar dus ook een column. Vooral als ik even mijn mening kwijt wil kruip ik achter de computer voor een column.”

Schrijven in het donker

De meeste columns van hem worden in de late uurtjes geschreven. “Iedereen kent het wel: aan het einde van de dag gaat alles wat je hebt meegemaakt en gezien nog even door je hoofd. Soms blijft een onderwerp zo hangen dat ik erover wil schrijven. Geregeld beland het uiteindelijk weer in de prullenbak. Ik denk dat ik zo’n 10 procent van wat ik schrijf publiceer. Ik ben niet zo snel tevreden, en soms bang voor de reacties. Vandaar dat ik het soms moet weggooien van mezelf.” 

Is het niet raar dat een journalist zijn mening deelt? “Nee, dat denk ik niet. Men mag er vanuit gaan dat ik objectieve artikelen en andere content maak. Voor zover objectiviteit bestaat natuurlijk. LokaalGelderland is er niet vies van soms een klein beetje een mening in artikelen te verwerken. En dat past bij deze tijd. Een column schrijven is dan wel een uiterste. Maar ik ben een mens, en mensen hebben een mening. Het kan dus prima.” 

“Column schrijven is vakmanschap. En dat mag best op zo’n ambachtelijke manier verwerkt worden.”
Jesse Sprikkelman

Een boek in handen hebben met zijn eigen naam erop vind hij wat gek. “Ik wil ooit nog eens een goede thriller publiceren. Maar dat is wel spannend hoor. Dat we nu samen een columnbundel uitgebracht hebben is wel heel gaaf! Het is voor altijd.” Maar op internet blijft het toch ook altijd staan? “Jazeker. Maar heel stiekem hou ik wel van papier. Ik wil nog wel eens een goede krant lezen en een mooi boek. Columns zijn vakmanschap. En dat mag best op zo’n ambachtelijke manier verwerkt worden.” 

Bundel Wereldnieuws

De columns van Jesse Sprikkelman worden op willekeurige momenten gepubliceerd op LokaalGelderland.nl. Samen met de andere columnisten van LokaalGelderland is een bundel uitgebracht. Wereldnieuws is te kopen via boekenbestellen.nl.


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.