Zutphen begint financieel langzaam uit het dal te klimmen

Zutphen begint financieel langzaam uit het dal te klimmen

De gemeente Zutphen gaat langzaamaan weer in de goede richting op het gebied van financiën. Dat blijkt uit een bestuursrapportage. Wel zijn er nog flink wat tegenslagen en blijven de harde bezuinigingsmaatregelen nodig.

"We hebben als gemeente forse ombuigingsmaatregelen in gang gezet. De effecten daarvan beginnen we te zien", zegt wethouder Harry Matser. De huidige prognose is dat de Algemene Reserve, de grote (maar lege) 'spaarpot' aan het eind van het jaar weer in de plus staat. "We zien inderdaad een positieve ontwikkeling ten opzichte van de resultaten in de eerste Bestuursrapportage 2019 . Tegelijkertijd is de hoogte van de algemene reserve nog niet op het niveau dat gemeente Zutphen nastreeft."

Tegenslagen

Wel zijn er nog tegenslagen in de bestuursrapportage te vinden. Zo heeft de gemeente onvoldoende rekening gehouden met de teruglopende inkomsten van de uitgifte van identiteitsbewijzen. Sinds 2013 zijn deze namelijk tien jaar geldig, in plaats van vijf. Matser: "We hebben daar in de begroting 2019 nog onvoldoende op geanticipeerd. In de begroting van 2020 is dat wel het geval." Waarom er nu pas op geanticipeerd wordt is onduidelijk.

Ook zijn er dit jaar extra kosten gemaakt voor het bestrijden van de eikenprocessierups en de schadeafhandeling van de storm in juni dit jaar. Onverwachte kosten, maar wel goed voor 125.000 euro. In de jeugdhulp is er wat geld overgebleven, maar dat zet geen zoden aan de dijk. "De prognose voor de kosten van jeugdhulp inclusief deze effecten levert een positieve ontwikkeling op. Het verschil is echter minder groot dan in deze bestuursrapportage vermeld."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.