SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Brummense boer moest verplicht zijn boerderij verlaten

  •  Verhuizen tegen het water
  •   13 september 2019 - 10:24
  •  

BRUMMEN - Een keuze was er niet voor boer Jeroen Beker uit Brummen. Hij moest verplicht zijn boerderij verlaten, omdat de kans aanwezig is dat het eens in de 25 jaar onderloopt. 

“Mijn vader is hier ook geboren. Ik zou de vijfde generatie zijn die hier het bedrijf zou voortzetten”, vertelt hij aan Omroep Gelderland. De reden van het vertrek: het mega-project Ruimte voor de Rivier. “Het is voor ons ook heel moeilijk te bevatten dat dit hele gebied leeg moest”, legt Beker uit. “Het dient een groter doel en dat is de waterstandsverlaging. Dit gebied zorgt samen met andere maatregelen dat de maximale waterstand van de IJssel 30 centimeter lager is bij extreem hoog water.”

"Als het nooit zou gebeuren, heb je altijd het idee dat je voor niks bent verhuisd"
Jeroen Beker

Volgens de statistieken kan het dus eens in de 25 jaar onderlopen. Maar de kans is ook reëel dat Berker nooit meemaakt dat het vol met water staat. Iets wat hij toch wel gek zou vinden: “Als het nooit zou gebeuren, heb je altijd het idee dat je voor niks bent verhuisd. Als het dan wel eens onder water staat, weet je waarvoor je het gedaan hebt met z'n allen.”

Ruimte voor de Rivier

Ruimte voor de rivier was een Nederlandse Planologische kernbeslissing met als doel het tegengaan van overstromingen van de grote rivieren (waaronder de IJssel) en het verbeteren van de 'ruimtelijke kwaliteit' van het rivierengebied. Het omvat ongeveer veertig verschillende maatregelen waaronder het verleggen van dijken en het vergroten en verdiepen van uiterwaarden. 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.