SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Dwergteckel Takkie doodgebeten door bullmastiff in Warnsvelds bos: 'het was een verschrikkelijk gegil'

  •  Niet meer te redden
  •   13 september 2019
  • Laatste update: 13 september 2019 - 15:45
  •  

WARNSVELD - Een verschrikkelijk moment voor Tineke Kloosterboer uit Zutphen. Ze liet donderdagmiddag haar dwergteckel Takkie uit in het Veldese Bos in Warnsveld, toen het misging met een andere hond.

Terwijl Tineke en Takkie na een rondje door het bos weer onderweg waren naar de uitgang kwamen ze twee honden met hun baasjes tegen. "Omdat we wel vaker in het bos komen kennen we sommige honden. Eén van de twee kenden we, de andere niet", vertelt Tineke. Het was een bullmastif, een kruising tussen een mastiff en de Engelse bulldog. "Ik liet hem even snuffelen aan mijn hand en toen wilde hij snuffelen aan Takkie." De dwergteckel is echter bang aangelegd en kruipt ineen. "Toen zei die vrouw: hij wil alleen maar spelen."

'Haal je hond terug'

Vervolgens rent Takkie weg, en bullmastiff rent er achteraan. "Ik hoorde wat angstkreetjes en zeg: Takkie wil niet spelen, haal je hond terug." De eigenaresse probeert de bullmastiff terug te roepen, maar die reageert niet. "Ik hoor vervolgens een verschrikkelijk gegil wat vervolgens zo'n tien minuten duurt."

"Dit is kijken naar marteling. Kijken naar de afslachting van je hondenkindje"
Tineke Kloosterboer

De bullmastiff heeft zijn kaken in Takkie gezet. "Die vrouw probeerde aan de voorkant die bek los te krijgen. Ik probeerde het aan de achterkant." Helaas zonder resultaat. "De hondengeleider van de politie vertelde mij later dat zodra de kaken op elkaar zitten ze op slot zitten." Het gegil van Takkie krijgt Tineke nooit meer uit haar geheugen. "Dit is kijken naar marteling. Kijken naar de afslachting van je hondenkindje."

Behulpzame redder

De eigenaresse van de agressieve hond wordt door een getuige naar de parkeerplaats aan de Bieshorstlaan gestuurd. Tineke gaat erachteraan. Ondertussen is 112 gebeld en is de politie onderweg.

Takkie beweegt nog af en toe. Tineke wil toch naar de dierenarts, maar is nog van slag. "Toen kwam er op de parkeerplaats ineens een meneer met een hond. Hij zei: zo ga je niet rijden. Hij gaf zijn hond aan iemand en vertelde waar hij woonde zodat die hem thuis kon brengen. Vervolgens stapte hij in mijn auto en bracht ons naar de dierenarts. Dat is echt goud."

Aangifte

Bij de dierenarts bleek de grootste angst helaas waar te zijn. Takkie heeft het niet gehaald. Vervolgens heeft Tineke aangifte gedaan op het politiebureau. Agenten hadden ter plaatse al verklaringen opgenomen van de bullmastiff-eigenaresse en de getuigen.

Ook de hondengeleider van de politie is betrokken in het onderzoek. Tineke is erg boos op de eigenaresse. "Ik heb al te vaak gehoord: 'mijn hond doet dat niet'. Je gaat naar een losloopgebied. Dat is erg leuk. Maar als je je hond niet kan beheersen moet je er niet heengaan."

Ook de eigenaresse van de bullmastiff was erg geschrokken volgens Tineke. De politie onderzoekt de zaak.

UPDATE VRIJDAG 15.45 UUR: 
De politie heeft een reactie naar buiten gebracht over het incident: “Wij kregen donderdagmiddag inderdaad een melding van een hond die een andere hond zou hebben gegrepen. Toen wij aankwamen, was de eigenaresse al onderweg naar de dierenarts. We hebben de vrouw gesproken van de bijtende hond. En later is er ook gesproken met de eigenaresse van het hondje dat inderdaad helaas overleden is. Er is aangifte gedaan voor het doodbijten van de hond. We onderzoeken nu hoe er nu omgegaan moet worden met de bijtende hond. Daarvoor spreken we met beide partijen. Dat onderzoek is nu gaande dus over een uitkomst kunnen we voorlopig nog niets zeggen. Soms wordt er bijvoorbeeld besloten een gedragstest te doen bij een hond.”

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.