Monumenten zetten aankomend weekend de deuren open

  •  Een nieuwe monumentendag
  •   12 september 2019 - 06:55
  •  

REGIO - Aankomend weekend zetten tientallen monumenten hun deuren open. Dan is namelijk een nieuwe editie van Open Monumentendag. 

Open monumentendag duurt dit jaar twee dagen. Geïnteresseerde kunnen, gratis, alle monumenten in de regio bekijken. Ook worden er andere activiteiten georganiseerd, zoals een tocht voor kinderen in een huifkar. 

Onder andere Molen Nooitgedacht, het Regionaal Archief en De Hanzehof zullen de deuren openen. “De vrijwillige molenaars zijn dan volop bezig met het in bedrijf houden van een stukje geschiedenis. Afhankelijk van de wind zal er worden gemalen”, legt een enthousiaste vrijwilliger van Molen Nooitgedacht uit. Vrijwilligers van de molen geven niet alleen gratis toegang, maar delen ook pannekoeken uit. 

Echt oud

Wie echt de geschiedenis in wil duiken kan terecht bij het Regionaal Archief. In de studiezaal zie archeologische vondsten, spellen die het Stedelijk Museum Zutphen bewaart en foto’s uit het archief.

Advertentie

Muziektent

De Buitensociëteit van de Hanzehof is voornemens om echt terug in de tijd te gaan. Halverwege de 19e eeuw waren het een kiosk en een muziektent in het park buiten de stadsmuren die de basis vormden voor wat in 1891 werd geopend als de Buitensociëteit. Ter gelegenheid van Open Monumentendag verschijnt er voor één dag weer een muziektent in het park. “Iedereen wordt uitgenodigd met een picknickmandje naar het park te komen om te genieten van de verschillende optredens. Jonge picknickers worden vermaakt met poppenkast en circuslessen”, legt een woordvoerder van de Hanzehof uit. Ook is er binnen in de Buitensociëteit ruimte om te rolschaatsen.

Open Monumentendag is een landelijk evenement. Elk tweede weekend van september wordt het publiek uitgenodigd bij honderden monumenten in het land. Het is het zelfs één van de grootste culturele evenementen van Nederland.

 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.