Politie treft hennepplantage en nepwapens aan in Zutphense flat na melding ripdeal

ZUTPHEN - Zo’n 50 hennepplanten, een mitrailleur, een shotgun en een pistool (de wapens zijn replica’s) zijn aangetroffen in een appartement aan de Van Drinenstraat in Zutphen. Zutphenaar Vincent van P. stond woensdag voor de rechter voor deze feiten. Daarnaast mocht hij zich nog verantwoorden voor een winkeldiefstal met geweld. 

Nadat iemand melding maakte van een ripdeal die zou plaatsvinden bij de flat is de politie daar snel heengegaan. Daar troffen ze de hennepplantage en de wapens aan, die later nep bleken te zijn. De kwekerij draaide op illegaal afgetapte stroom. Van P. verklaarde tegenover de rechter dat hij zelf verantwoordelijk is voor de kwekerij. “Ik heb alles zelf gedaan! Ik heb het ingericht en verzorgd”, zegt hij. Geld is de reden voor het starten van de kweek. “Ik wilde proberen mijn financiële situatie beter te maken.” Hij zegt schulden te hebben. Door de drugszaak is hij zijn appartement kwijtgeraakt. 

Aangeboden gekregen

In een coffeeshop leerde de verdachte een vrouw kennen. “Ze was met mij aan het sjansen. Ik dacht dat het was.” Uiteindelijk bleek dat ze andere plannen had. “Ze vroeg of ik een huisje had”, en wilde dat hij daar planten ging plaatsen. “Ik heb het dus aangeboden gekregen. En toen heb ik besloten het te gaan doen”, verklaart hij. “Het is stom van mij geweest.”

"Ze worden veel te streng aangepakt"
advocaat

De advocaat van de Zutphenaar is van mening dat de straf lager moet zijn dan de eis (zeven maanden). Dat omdat hem een “worst voorgehouden is.” Hij zegt: “Hoe komen de coffeeshops aan de drugs? Door mijn clienten! Er wordt nooit door gerefereerd naar de mensen die het verkopen. Ze worden veel te streng aangepakt.”

Nepwapens

Ook zijn er drie nepwapens inbeslaggenomen. Zelf zegt Van P. dat hij niet wist dat het illegaal was. “Ik heb er nooit wat mee gedaan. In het verleden heb ik echte vuurwapens gehad. Dus ik heb er wel kennis van. Ik zou er nooit intrappen dat ze echt waren!” Daar heeft de Officier van Justitie geen boodschap aan: “Als u deze gebruikt op een donker fietspad of in een donkere steeg doen mensen precies wat u zegt! Daarom is het verboden! Dat geldt ook voor u. Het mag niet, hoort niet en is gevaarlijk.”

Winkeldiefstal

Van P. mocht zich ook gelijk verantwoorden voor het plegen van een winkeldiefstal met geweld. Hij wilde een fles port stelen uit de Spar City in Zutphen. “Ik was onder invloed van alcohol”, zegt de verdachte. Het OM zegt dat hij medewerkers bedreigd zou hebben: “Ik weet niet of ik hem heb bedreigd. Wel probeerde ik te zorgen dat hij me losliet.” Wanneer de Officier van Justitie vraagt of hij zich kan voorstellen hoe het personeel zich toen voelde antwoord hij, “achteraf wel.” Waarom achteraf? “Omdat ik toen onder invloed was van alcohol.”

Er is zeven maanden gevangenisstraf door de officier van justitie. De rechter heeft besloten dat Van P. vijf maanden gevangenisstraf krijgt waarvan drie voorwaardelijk en met een proeftijd van drie jaar. Hij kan nog in hoger beroep gaan. 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.