Mysterie! Waar is Die Badende gebleven?

Mysterie! Waar is Die Badende gebleven?

In 2016 en 2017 werd er volop over geschreven in de media, en over gesproken onder de burgers: Die Badende! Een prachtig of toch afschuwelijk beeld wat langs de Berkel in Zutphen werd geplaatst. De meningen waren erg verdeeld, maar waar is het beeld nu gebleven? 

Deze zomer is het beeld nog niet gespot, laten verschillende mensen weten. Het staat niet op de oude plek bij de Berkelruine, en ook niet iets verderop nabij de Isendoornstraat. Maar waar is het beeld dan gebleven? Ook de gemeente Zutphen en INTERREG Deutschland Nederland konden niet direct antwoord geven op de vraag. 

Geschenk

INTERREG Deutschland Nederland heeft allerlei Die Badende-beelden geschonken aan de gemeenten die aan de Berkel gevestigd zijn. Dit zodat het beeld langs de hele rivier, die begint in Duitsland, te zien is. Woordvoerder Michael Führs legt uit dat het wat onderzoek heeft gekost om het beeld te vinden. “We moesten even zoeken, maar we weten het nu! Die Badende staat niet meer in Zutphen, maar in Warnsveld. Om precies te zijn langs de zuidelijke over van de Berkel, ongeveer in het midden tussen het Kerkpad en de Kapperallee.” 

Ze is alleen te bezichtigen vanaf het voetpad over de noordelijke oever en vanuit de fluisterboot"
Woordvoerder gemeente

We namen polshoogte, en het bleek te kloppen! Het beeld staat inderdaad weggestopt langs de rivier. Het is voor voetgangers alleen vanaf een smal zandpad te zien. Niet veel later wist ook de gemeente Zutphen dat te vertellen. “Ze is alleen te bezichtigen vanaf het voetpad over de noordelijke oever en vanuit de fluisterboot, die daar ook een aanlegpunt heeft”, vertelt gemeente-woordvoerder Anniek Neve. Ook vertelt ze dat er nóg een beeld in Zutphen staat, maar die is: “in feite privé. Die staat in een tuin behorend bij een huis aan de Prinses Marijkelaan en is te bewonderen vanaf het fietspad langs de IJsbaan – plus ook weer vanuit de fluisterboot.”

Maar waarom staat het beeld daar zo weggestopt? En niet meer prominent in de binnenstad? “De Zutphense versie heeft een paar dagen gestaan op een paal bij de brug in de Louisesingel/Isendoornstraat. Omdat de vergunning bij nader inzien niet rond was is ze daar weer weggehaald”, weet ze te vertellen. 

Replica's

De zegsvrouw weet ook nog wat meer te vertellen over het beeld. “Alle Badenden zijn replica’s, want ze worden min of meer in serie vervaardigd bij een soort sociale werkplaats in Coesfeld.” De echte die staat al jaren in Billerbeck, de bron van de Berkel. “Het streven is dat er in alle Berkelsteden een staat.” Waar precies maakt dus niet uit. 

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.