SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Houd LokaalGelderland in de lucht! Steun ons hier.

Zutphense kermis blijft definitief op de markten

  •  Raad neemt unaniem besluit
  •   08 juli 2019 - 23:02
  • Laatste update: 09 juli 2019 - 01:30
  •  

ZUTPHEN - De kermis in Zutphen blijft op de markten georganiseerd worden. Dat heeft de gemeenteraad maandag unaniem besloten. Al sinds maart vorig jaar wordt er gesproken over een eventuele nieuwe locatie.

Lees verder onder de video...

Het onderwerp stond maandagavond opnieuw op de agenda van de gemeenteraad. Middels een amendement werd voorgesteld de kermis definitief te behouden op de Houtmarkt, Zaadmarkt en Groenmarkt. Zeven partijen (SP, D66, BewustZW, Burgerbelang, Stadspartij, CDA en GroenLinks) dienden het amendement samen in. Na een laatste debat over de kwestie was de voltallige gemeenteraad duidelijk: de kermis blijft op de markten. Het amendement werd unaniem aangenomen.

Lange weg

In ruim een jaar tijd is er veel te doen geweest rondom de Zutphense kermis. Aanleiding was beklag van bewoners en (horeca-)ondernemers uit het centrum. Zij waren de overlast die de kermis met zich meebrengt zat. Daarnaast wilde het college kritisch kijken naar de plaatsing van evenementen in de binnenstad. Daarop besloot het college alternatieve locaties voor de kermis te onderzoeken.

Veel opties passeerden de revue. Het voormalige terrein van het oude ziekenhuis, het parkeerterrein achter de Hanzehal of de Houtwal. De opties vielen één voor één af. Uiteindelijk bleef de IJsselkade, inclusief de weg, over. In juni schoof het college deze optie naar voren als beste alternatief én toekomstige locatie van de kermis.

Protest

Maar de protesten waren nog niet klaar. Sinds dat de locatie een bespreekpunt was in de Zutphense politiek uitten ook de kermisexploitanten hun zorgen. Een kermis hoort in de binnenstad, stelden ze. Ook inwoners kwamen in beweging. Circa 2500 handtekeningen werden verzameld om de kermis te behouden op de markten.

Ook klopte een nieuwe groep inwoners uit Zutphen aan: de bewoners van de IJsselkade. Ze zaten absoluut niet te wachten op de kermis voor hun deur. Bovendien zou de afsluiting van de IJsselkade, elk jaar een week lang, een probleem vormen voor veel Zutphenaren. Dat is eerder tijdens de renovatie van de kade al gebleken.

Definitief besluit

In een jaar tijd is er in de gemeenteraad veel gesproken over de verplaatsing van de kermis. Waar diverse partijen aan het begin open stonden voor een nieuwe locatie en voor gesprekken, is dat nu omgekeerd. De voltallige raad heeft besloten dat de kermis op de markt blijft. "Definief op de markt. 2019, 2020 en de jaren erna", aldus SP-raadslid Ellis Müller.


Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Houd LokaalGelderland in de lucht! Steun ons hier.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.