Vaccinatiegraad Zutphen en Lochem onder de kritische grens van 90 procent

  •  16+'ers mogen zelf kiezen
  •   02 juli 2019 - 11:03
  •  

ZUTPHEN/LOCHEM - De vaccinatiegraad in de gemeenten Zutphen en Lochem ligt onder de gevaargrens van 90 procent. Echter blijft de vaccinatiegraad wel stabiel. De GGD Noord- en Oost-Gelderland maakt zich vooralsnog geen zorgen, maar geeft wel extra voorlichting.

"We houden het wel erg goed in de gaten", legt Marjolein van der Laan, stafarts geugdgezondheid, uit. Het streefdoel van vaccinaties is een dekking van 95 procent. "Dan is het uitbraakrisico minimaal. Ongevaccineerden zijn dan beschermd door diegene die wel gevaccineerd zijn." Landelijk wordt dat percentage niet gehaald, maar komt het ook niet onder de kritische 90 procent-grens.

Antroposofen

Maar in Zutphen en Lochem is dat wel het geval. In Lochem is 89,8 procent van de bevolking gevaccineerd, maar in Zutphen slechts 84,9. Volgens Van Der Laan komt dat door een grote groep antroposofen in Zutphen.

"In Zutphen halen we die 90 procent niet"
stafarts Marjolein van der Laan

Stafarts Van Der Laan: "In Zutphen halen we die 90 procent niet, mede omdat er veel mensen wonen die leven volgens de antroposofische leefwijze. Ze zijn niet zozeer tegen vaccinatie, maar doen het wel minder of op andere momenten." 

Haal je prik alsnog

De GGD Noord- en Oost-Gelderland komt vooralsnog niet met maatregelen als grootschalige vaccinatie-acties. "We houden het wel nauwlettend in de gaten en geven extra voorlichting."

Heb je een prik gemist of bewust niet gehaald en wil je hem alsnog? Dan kan je hem bij de GGD halen. "Boven de 16 jaar mag je zelf bepalen of je het wilt of niet." Je ouders hebben er dan -in principe- niets over te zeggen. "Het gaat natuurlijk wel in overleg met ouders, maar wettelijk gezien heeft de jongere het laatste woord."

Bij massavaccinaties vraagt de GGD ook of er prikken gemist zijn. "We krijgen dan ook veel vragen. Veel jongeren willen dan alsnog hun gemiste vaccinaties halen."


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.