Neerslagtekort verdubbelt en grondwaterstand daalt, dit is wat jij kunt doen
- Droogte neemt rap toe
- 26 juni 2019
- Jelle Seubring
REGIO - Het is warm buiten, maar ook erg droog. Hoewel het enkele weken terug nog flink regende en er woensdagochtend een spat viel in Zutphen is de droogte van vorig jaar nog niet hersteld. Sterker nog: het wordt steeds erger. Daarom zegt het waterschap: 'wees zuinig met water, en laat het zoveel mogelijk in de grond terecht komen'.
Journalist Jelle Seubring spreekt met waterschapwoordvoerder Vanya Ginsel...
"De Achterhoek was vorig jaar één van de droogste plekjes van Nederland", legt Vanya Ginsel van het Waterschap Rijn en IJssel uit. "We zitten nu met lagere grondwaterstanden dan dat we normaal zouden hebben."
Geen buffer
Veel mensen denken dat de droogte wel weer wat voorbij is na wat regen. Dat is echter absoluut niet het geval. "Het regent wel", zegt Ginsel. "Maar het is te weinig om diep de grond in te gaan en het grondwater te herstellen."
Daarom is er geen buffer om meer droge dagen op te vangen, terwijl die er wel aankomen. Het waterschap houdt de standen continu in de gaten en neemt waar nodig maatregelen.
Vasthouden
Het watersysteem is er in Nederland op ingericht om zo snel mogelijk het water af te voeren naar de Noordzee. "Maar dat is nu helemaal niet handig. Met de droogte moeten we het zo lang mogelijk vasthouden en de grond in laten zakken.
"Anders zit het in een buis, en daar hebben we weinig aan"
Zo worden stuwen hoger gezet om het water zo lang mogelijk vast te houden. Ook worden boeren gevraagd hun duikers af te sluiten, zodat water in de grond kan zakken. Vooralsnog is er geen sproeiverbod.
Zelf kan je thuis ook wat doen. "Zorg dat je je planten water geeft met regenwater, bijvoorbeeld uit een regenton." Belangrijk is dat zoveel mogelijk (schoon) water de grond inkomt. Zo is het goed om je regenwaterafvoer af te koppelen van het riool. "Anders zit het in een buis, en daar hebben we weinig aan."