SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Opinie: Zonnepark of industriepark?

BRUMMEN - De Brummense bevolking profiteert helaas op geen enkele manier van het ‘zonnepark’ in Hall, de lasten zijn helaas wel hun deel. De inwoners en iedereen die op het fietspad van het Apeldoorns Kanaal rijdt kijkt de komende dertig jaar aan tegen hekken en zevenentwintig hectare panelen: met andere woorden een industrievlakte.

Hennie Beelen

Hennie Beelen

GroenLinks Brummen-Eerbeek

De dieren moeten voor voedsel naar andere plekken uitwijken hebben en de bloemrijke rand van 10 meter om het veld klinkt aardig maar is toch echt een doekje voor het bloeden. Een inwoner uit Hall noemde het al treffend ‘schaamgroen’.

GroenLinks Eerbeek-Brummen denkt dat het anders kan. Raadslid Gertie Sloetjes: ‘Natuurlijk zijn we voor duurzame energie. Mooi dat we daaraan in onze gemeente bijdragen. De bevolking zou daar bv alleen veel directer van moeten profiteren’. Een achtergestelde lening is nu niet direct wat je noemt participatie. Helaas zien we tijdens het hele proces dat inwoners op achterstand zijn gezet in plaats van als betrokken medebewoner 

"Wij vinden dat de hele samenleving de lusten en de lasten moet ervaren"
Hennie Beelen

Het plan is om de weilanden zo vol mogelijk te zetten met panelen. Om diefstal tegen te gaan zijn hekken nodig volgens de verzekeringsmaatschappij aldus de ontwikkelaars. De biodiversiteit gaat ter plaatse achteruit. En de compensatie is zeer schamel. Alleen de ontwikkelaars profiteren financieel. We zijn Groen en Links. Wij vinden dat de hele samenleving de lusten en de lasten moet ervaren. In  Bronckhorst laten ze zien dat het kan. Daar is een zonnepark openbaar toegankelijk en mooi ingepast in het landschap’, met veel biodiversiteit en zonder hoge hekken.

Het wordt steeds gebruikelijker om bewoners te laten deelnemen in dit soort projecten. Bijvoorbeeld door aandelen te kopen in het park. Sloetjes: ‘Hoe mooi zou het zijn als onze bewoners ook financieel kunnen meegenieten door een lagere energierekening? Dan zal de acceptatie voor het ‘park’ een stuk groter zijn’.Op 20 juni vergadert de gemeenteraad over zonnepark Hall. GroenLinks blijft streven naar aanpassing van de plannen: meer groen, geen hekken en participatiemogelijkheden voor de hele bevolking.

Het mooiste scenario zou zijn: ‘het hele plan nu stoppen en opnieuw beginnen’

 

Je hebt zojuist een opiniestuk gelezen. Het artikel is niet geschreven uit naam van LokaalGelderland, maar uit naam van de auteur. Jouw opiniestuk op LokaalGelderland.nl? Of meer weten? Klik dan hier
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.