In maart was het hefdeel van de Oude IJsselbrug kapot.

Reparatie Oude IJsselbrug kost gemeente nog eens 150.000 euro

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is mogelijk nog eens 150.000 euro kwijt aan de Oude IJsselbrug. Een deel daarvan is de nasleep van de problemen die de brug had in maart. Een ander deel is een benodigd onderzoek voor de toekomst.

Lees verder onder de video...

In maart wilde de hefbrug, het gedeelte wat omhoog en omlaag gaat, niet meer helemaal naar beneden. Daardoor was de brug vele uren niet bruikbaar, waardoor weggebruikers via de nieuwe brug moesten. Uit onderzoek is gebleken dat dit voor een groot deel te wijten was aan eerdere werkzaamheden uit 2017.

Reparatie

Daarom is de gemeente met de aannemer om tafel gegaan en is er samen een analyse gemaakt. "Met de aannemer zijn afspraken gemaakt over het herstel van de schade en het aanpakken van de oorzaak." legt het college uit. 

Maar toch moet de gemeente nog kosten maken. "Ook vanuit gemeentezijde zullen er werkzaamheden moeten worden verricht aan de bestaande constructie van het hefdeel die niet toe te rekenen zijn aan de aannemer." Die reparatiekosten worden geschat op 50.000 euro.

Toekomstonderzoek

Maar er is meer geld nodig. Er moet een onderzoek komen naar de toekomst van de Oude IJsselbrug. In 2033 staat groot onderhoud op de planning. Dat klinkt nog verweg, maar gaat een erg duur geintje worden. De aanbruggen in De Hoven moeten namelijk vervangen worden, wat een enorme klus is.

Daarnaast moet om de circa zeven jaar de brug grondig geinspecteerd worden. Dat is voor het laatst in 2012 gebeurd, waardoor het dit jaar weer tijd is. De gemeente wil dit combineren met een onderzoek naar de toekomst van de brug. Het Rijk en de provincie willen namelijk ook kijken naar zaken als doorstroming en de doorvaarbaardheid van de scheepvaart.

De totale kosten van 150.000 euro worden gedekt uit de reserve voor bruggen. De raad moet nog wel instemmen met het budget.


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.