Zutphens college wil kermis toch naar de IJsselkade

Zutphens college wil kermis toch naar de IJsselkade

Het college van burgemeester en wethouders van Zutphen heeft aangegeven de kermis met ingang van 2020 op de IJsselkade te willen. Volgens het college zijn er genoeg goede redenen om de kermis te verplaatsen.

De kermis is al tijden een discussiepunt in Zutphen. Omwonenden en ondernemers van de markt, waar de kermis al jaren wordt georganiseerd, klagen over overlast. Daarom is de gemeente gaan kijken naar alternatieve locaties, tot protest van kermisexploitanten, inwoners en politiek.

Onderzoek

De IJsselkade is niet de enige locatie die is onderzocht als alternatief. Er is ook onder meer gekeken naar het terrein achter de Hanzehal, de Houtwal en het voormalige ziekenhuisterrein. De IJsselkade komt echter volgens het college als beste uit de bus.

"Aangenomen kan worden dat bij elke alternatieve locatie omwonenden veelal tegen zullen zijn"
Gemeente Zutphen

"De IJsselkade is van de vier locaties de meest geschikte. Het ligt op loopafstand van het centrum, is een prachtige zichtlocatie en ligt dicht bij het vuurwerk." schrijft het college. Omwonenden van de IJsselkade zijn op  hun beurt weer bang voor overlast. 120 inwoners hebben een petitie ondertekend. De gemeente geeft echter aan dat er goed over is gesproken en nagedacht is. "Dat omwonenden tegen een kermis zijn is te begrijpen. Aangenomen kan worden dat bij elke alternatieve locatie omwonenden veelal tegen zullen zijn."

De kermisexploitanten willen het liefst op de markten blijven, wat traditiegetrouw de kermislocatie is. Ze stellen dat de IJsselkade wel geschikt is, maar niet voldoende.

Of de kermis nu definitief naar de IJsselkade gaat is nog niet bekend. De gemeenteraad mag haar bedenkingen nog uitspreken.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.