Voortbestaan bibliotheken Brummen en Eerbeek in gevaar door forse bezuinigingen

Voortbestaan bibliotheken Brummen en Eerbeek in gevaar door forse bezuinigingen

Het voortbestaan van de bibliotheken in Brummen en Eerbeek is in gevaar. De gemeente Brummen verkeert in slecht financieel weer en moet bezuinigen, wat ze onder meer willen doen op de bibliotheken.

Eén van de bezuinigingsmaatregelen die wordt voorgesteld door de gemeente is het verlagen van de bibliotheeksubsdidie. Die zou volgens de gemeente met 100.000 euro omlaag kunnen. Volgens de bibliotheek is dat een bezuiniging van bijna 30 procent. Per 2021 zou de subsidie omlaag gaan.

Vestiging minder

Volgens de gemeente zou dit bij de bibliotheek kunnen worden bereikt door het sluiten van een vestiging. Om welke vestiging het dan zou gaan is niet duidelijk.

Inwoners hebben in het inwonerspanel echter eerder aangegeven dit absoluut geen goed idee te vinden. 70 procent van de inwoners keurde het af. Inmiddels is er ook een petitie opgezet, die oproept de bezuiniging niet door te voeren. Inmiddels is deze al ruim zeshonderd keer ondertekend.

Zutphen

Vorig jaar wilde de gemeente Zutphen ook bezuinigen op de plaatselijke bibliotheken. Daar kreeg het plan veel kritiek. Zowel vanuit de bevolking als de politiek. Ook daar moest mogeljik een vestiging sluiten. Uiteindelijk is in Zutphen de bezuiniging niet doorgevoerd.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.