Het gat in de Zutphense begroting wordt groter en groter, extra tekort van drie miljoen

Het gat in de Zutphense begroting wordt groter en groter, extra tekort van drie miljoen

Het structurele financiële tekort van de gemeente Zutphen is in de eerste maanden van het jaar opnieuw opgelopen. De teller met rode cijfers is veranderd van 13 miljoen naar 16 miljoen euro. Dat blijkt uit een nieuwe bestuursrapportage.

Het zijn nog geen definitieve rode cijfers, maar de verwachting ziet er slecht uit. Het Zutphense college moet nu nog harder de broekriem aantrekken. De buffer van de gemeente is zo goed als leeg.

Sociaal domein

Niet verandert is één van de belangrijkste oorzaken van het structurele tekort: het sociaal domein. Ook in de eerste vier maanden van het jaar zijn daar grote tegenvallers gevallen.

Het sociaal domein omvat zaken als de Wet maatschappelijke ondersteuning, beter bekend als de Wmo. Maar ook zaken als jeugdzorg en de Participatiewet maken onderdeel uit van het sociaal domein. Alleen al de jeugdhulp heeft te kampen met een tekort van 1,1 miljoen euro.

Zutphen probeert meer controle te krijgen op de financiën, iets wat de afgelopen jaren flink er tussendoor is geglipt. Daarom komen er telkens opnieuw meer tegenvallers aan het licht.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.