SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
In andere landen moeten taxichauffeurs een alcoholtest doen.

Werknemers testen op alcohol- en drugsgebruik: het gebeurt in de regio, maar het mag niet

  •  Veiligheid in het geding?
  •   31 mei 2019 - 09:12
  •  

REGIO - Je komt op je werk en je baas staat klaar net een alcohol- en drugstest. Het klinkt vreemd, maar bij sommige bedrijven is het een normale gang van zaken. Steeds meer werkgevens, vooral van risicovolle beroepen zoals in de bouw of metaal, doen het. Ook in de regio gebeurt het, maar het mag niet.

De NOS deed onderzoek naar het testen van werknemers op alcohol- en drugsgebruik. De bedrijven doen het in verband met de veiligheid. Meerdere werknemers van bedrijven uit de regio bevestigen aan LokaalGelderland dat het met regelmaat ook gebeurt bij hun werkgever. Uit angst voor hun baan, willen ze anoniem blijven.

Privacywet

Het klinkt natuurlijk niet gek: als je onder invloed bent van alcohol of drugs is dat niet veilig. Zeker niet als je bijvoorbeeld kraanmachinist of lasser bent. Achter je bureau maak je misschien wat fouten op je computer, maar achter de hendels van een grote hijskraan breng je anderen in gevaar.

Echter mag het niet. Alcohol- en drugstesten maken vaan gebruik van je speeksel. De Autoriteit Persoonsgegevens maakt zich daarom zorgen, je privacy is namelijk in het geding. "De vraag is hoe je erachter komt of iemand nuchter zijn werk doet. Er zijn allerlei manieren: oplettende teamleiders, elkaar erop aanspreken, het bevorderen van een veiligheidscultuur, een intensief hr-beleid." zegt een woordvoerder tegen de NOS. "Maar wij trekken een duidelijke grens bij het afnemen van lichaamseigen stoffen en het verzamelen van medische gegevens."

Nieuwe wetgeving

Het controleren mag alleen in enkele beroepsgroepen, zoals piloten of treinmachinisten. Verder is het verboden, stelt de wet. Daarom pleiten meerdere bedrijven voor nieuwe wetgeving.

De vraag is echter of de Tweede Kamer dat ziet zitten. Het FNV ziet niets in routinecontroles, maar ziet wel mogelijkheden in periodieke controles als het niet anders kan. Minister Dekker van Rechtsbescherming heeft aangegeven dat het kabinet in gesprek gaat met werkgevers en vakbonden.


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.