Annelies de Jonge.

Wethouder Annelies de Jonge overleefd motie van wantrouwen

  •  Geen enkel vertrouwen meer
  •   20 mei 2019 - 23:24
  • Laatste update: 21 mei 2019 - 01:01
  •  

ZUTPHEN - Wethouder Annelies de Jonge heeft maandagavond een motie van wantrouwen overleefd. De gehele oppositie diende de motie in, na een lange raadsvergadering over een vernietigend rapport van de rekenkamercommissie over het ontstaan van de financiële tekorten.

Lees verder onder de video...

De oppositie, bestaande uit Burgerbelang, samen met D66, het CDA, de Stadspartij, BewustZW en de ChristenUnie, is het vertrouwen in de wethouder kwijt. De partijen nemen De Jonge het vooral kwalijk dat ze de raad niet voldoende heeft geïnformeerd in de voorgaande collegeperiode.

Informeren

De rekenkamercommissie concludeerde na een onderzoek ook dat de raad onvoldoende geïnformeerd werd over de financiële positie van de gemeente. Annelies de Jonge is de enige wethouder die destijds ook in het college zat. De wethouder noemde eerder in de vergadering het al een ‘complexe periode’. De samenwerking tussen de voormalige collegeleden was erg wankel, stelt De Jonge.

Ook burgemeester Annemieke Vermeulen werd onder vuur genomen door de oppositie. Ingrid Timmer (D66) diende namens de oppositie een motie van treurnis in, vanwege de gebeurtenissen in het vorige college. Ook deze motie kreeg onvoldoende steun. Alle coalitiepartijen, die een meerderheid hebben in de gemeenteraad, stemden tegen.

Tweede motie

Het is niet de eerste keer dat De Jonge een motie van wantrouwen aan haar broek krijgt. Ongeveer een jaar eerder diende de oppositie ook al een motie van wantrouwen in tegen de wethouder. Ze had een rapport over de inmiddels opgedoekte organisatie Het Plein maandenlang achtergehouden. Ze bood haar excuses aan, en de motie kreeg niet genoeg steun.

Annelies de Jonge heeft aangegeven later te willen reageren op de motie van wantrouwen.


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.