Eefde start proef om schapen het gras te laten maaien

Eefde start proef om schapen het gras te laten maaien

Schapen die het gras ‘maaien’ in plaats van grasmaaiers. In Eefde begint op 15 mei een proef met begrazing van grasvelden en bermen door schapen. Deze manier van maaien zorgt voor meer kruiden en bloemen en indirect dus ook voor meer kleine dieren. 

Schaapherder Herbert uit Eefde trekt dit jaar in drie rondes met zijn kudde door het dorp. Dit is een proef en in het najaar volgt een evaluatie. Wethouder Henk van Zeijts geeft op 15 mei met leerlingen van De Bargeweide het startsein voor het graasseizoen.

Drie keer

De schaapherder trekt met zijn schapen drie keer door Eefde; in mei, juli/augustus en oktober. De schapen eten het gras kort waardoor kruiden en bloemen meer kans krijgen om te groeien. Herder Herbert: “Schapen ‘maaien’ natuurlijker en milieuvriendelijker. Bovendien maken ze minder geluid”. Doordat schapen korter maaien dan een machine, krijgt de bodem meer licht en ruimte. Het groen wordt gevarieerder want schapen verplaatsen de zaden via hun hoeven, wol en mest.” De velden zien er tussen de graasrondes wel anders uit: het gras is dan hoger en ruwer. Dat is beter voor insecten zoals bijen en vlinders die hierin leven. En dus ook voor de vogels en kleine zoogdieren. De gemeente vindt meer aandacht voor de natuur belangrijk, ook in de dorpen. 

De route loopt langs grote grasvlakken in het dorp. De herder verplaatst zijn kudde elke dag. Langs de looproute komen bordjes. Zo kan iedereen zien waar de schapen gaan grazen. De maaimachine maait op die route niet meer. Dat bespaart brandstof en is dus beter voor het milieu. De maaier komt hooguit een keer extra als het nodig is vanwege de verkeersveiligheid. 

Uitleg

Herbert is veel bij zijn kudde en vertelt belangstellenden graag over de schapen: ”Zo’n kudde is een leuk gezicht, het verbindt mensen zelfs meer met elkaar.” Hij betrekt ook basisscholen bij het wel en wee van de schapen. De kinderen mogen de schapen en lammetjes aaien en zien hoe het scheren van schapen gaat. Aan de rasters rondom de kudde hangen bordjes met het telefoonnummer van Herbert. Hij is buiten werktijden op dit noodnummer bereikbaar. Enkele tips van Herbert: “Lijn uw hond even aan in de buurt van de schapen. Dat voorkomt onrust in de kudde. En wilt u de schapen voeren, vraagt u dan eerst even aan mij of dat mag”. 

Inwoners die in Eefde langs de route wonen hebben een brief gekregen en ze krijgen dit najaar een uitnodiging voor de evaluatie van de proef. Dat geldt ook voor de dorpsraad. Na afloop van de evaluatie beslist de gemeente of ze doorgaat met de schapenbegrazing.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.