Opinie: Zutphen wordt dé stad van de goede wiet

ZUTPHEN - Een restaurant in het centrum van Zutphen verkoopt heerlijke biertjes en goede biefstuk! Alles lijkt er goed voor elkaar te zijn, en iedereen komt er graag. Elke middag komt er een man met een grote rugtas het restaurant binnen. Bij de kassa zegt hij het afgesproken codewoord, en hij loopt naar de teamkamer. Daar zet hij zijn tas neer en hij vertrekt snel weer. 

Jesse Sprikkelman

Jesse Sprikkelman

Journalist LokaalGelderland

De tas is goed gevuld! Daarin zitten de lekker biertjes en de goede biefstuk. Met de tas nog naast zich zit de eigenaar van het restaurant zijn boekhouding te doen. Hij zit te pijnzen. Hoe kan hij de kosten voor de biertjes en de biefstuk deze maand wegschrijven? 

Het verhaal hier boven klinkt heel onlogisch. Maar precies zo gaat het in alle coffeeshops die Zutphen rijk is! Ze mogen zonder enig gedoe hun waar verkopen. Het inkopen is echter anders! Waar de bovengenoemde restauranthouder in werkelijkheid naar de bierspeciaalhandel en de horecaslager gaat kan de coffeeshop houder niet even naar de wiet & hennep-groothandel, waar hij netjes een bonnetje krijgt. 

"Drugs is geen issue meer en mag uit de taboesfeer getrokken worden"
Jesse Sprikkelman

Vier Zutphense partijen willen dat Zutphen mee doet aan het experiment staatswiet. Er zouden dan legale telers komen die leveren aan de coffeeshops. Dat heeft vooral heel veel voordelen, en een paar kleine nadelen. Het grootste voordeel is dat alles legaal gaat! De drugs die verkocht wordt is goed en de coffeeshop zit niet meer verwikkeld in illegale praktijken. Alles kan gewoon mee in de boekhouding en al het gedoe is weg! Het nadeel is dat het waarschijnlijk wat duurder gaat worden in de coffeeshop. Ook zijn de dealers, die nu illegaal leveren aan de zaken, een grote klant kwijt. En ja, dat is een nadeel. Want gun iedereen zijn klanten! 

De partijen (GroenLinks, SP, Burgerbelang & D66) lopen voorop op de trend. Drugs is geen issue meer en mag uit de taboesfeer getrokken worden. We weten allemaal dat er geblowd wordt. Ook weten we dat er XTC, cocaïne, speed en nog heel veel meer gebruikt wordt in de binnenstad. Daarom moeten we het meest veilige, de softdrug waar ons land bekend dom staat, op een goede manier verkopen! 

Laten we hopen dat er over een tijd een goede joint gerookt kan worden op het Stadhuis, om het slagen van de wielproef te vieren.  


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.