Zutphen herdenkt gevallen militairen van Duitse inval

  •  Een bijzonder eerbetoon
  •   10 mei 2019 - 11:10
  •  

ZUTPHEN - Tientallen mensen hebben vrijdagochtend stilgestaan bij het verlies van militairen die tijdens de Duitse inval van 10 mei 1940 ons land verdedigden. Op de Algemene Begraafplaats aan de Warnsveldseweg vond een herdenking plaats.

Loco-burgemeester Mathijs ten Broeke was aanwezig bij de herdenking, hield een toespraak en legde een krans. "Deze gebeurtenis, deze ramp waarmee in Zutphen en in heel Nederland de oorlog begon, heeft ook gevolgen gehad voor jouw leven nu. De 11 jonge mannen die zijn omgekomen, de levens die daardoor zijn verwoest, al dat verdriet en die ellende, die zijn omgezet in iets goeds. Omgezet in een hele sterke drang naar vrijheid. Om er samen voor te zorgen dat dit nooit meer zou gebeuren. Om vooruit te kijken naar de toekomst, waarin jij, nu vandaag, vrij bent. Vrij om naar school te gaan, vrij om te sporten of te gamen, vrij om je vrienden en vriendinnen te kiezen, vrij om te geloven wat je wil, vrij om je mening te delen."

Kranslegging

Het monument bij de begraafplaats is geadopteerd door leerlingen van basisschool de Scheperstee. Zij waren ook aanwezig bij de herdenking en legden een krans. De herdenking is speciaal voor de elf Nederlandse militairen die bij de Duitse inval om het leven kwamen.

Er werd stilgestaan bij het graf van een Engelse piloot.

Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.