Waterschap: neerslagtekort 2019 loopt op

  •  De droogte leeft voort
  •   25 april 2019 - 18:13
  •  

REGIO - Het Waterschap Rijn en IJssel zegt dat het neerslagtekort van dit jaar aan het oplopen is. De droogte is nog lang niet voorbij. En een opnieuw droge zomer staat voor de deur. 

Ondanks de genomen maatregelen in de winter is het watersysteem nog kwetsbaar, met name op de hoge zandgronden. De grond- en waterstanden staan lager dan normaal voor deze tijd van het jaar. Het waterschap monitort de situatie goed. Vooralsnog levert het geen grote problemen op. 

Afgelopen maanden heeft het waterschap het water in de beken en rivieren langer vast gehouden door de stuwen hoger te zetten en heeft grondeigenaren opgeroepen om ook water vast te houden in plaats van af te voeren. Inmiddels zijn 80 duikerafsluiters geplaatst.

Vorig jaar

“Waterschap Rijn en IJssel heeft tijdens de extreme droogte van 2018 de juiste maatregelen afgewogen en getroffen om waterverlies tegen te gaan en overlast te bestrijden.” Dit staat in de evaluatie van de droogte van 2018, die Waterschap Rijn en IJssel heeft laten houden onder netwerkpartners zoals LTO, Vitens, natuurorganisaties, andere overheden en eigen medewerkers.

Waterschap Rijn en IJssel heeft de droogte aanpak laten evalueren door een onafhankelijk bureau, omdat de verwachting is dat weersextremen vaker zullen voorkomen en zij samen met partners hiervan wilt leren. De netwerkpartners geven aan dat zij willen toewerken naar een gezamenlijke communicatieboodschap over droogte. Daarnaast wensen zij een duidelijk aanspreekpunt bij droogte en heldere regionale overlegstructuren.


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.