Zutphen wil voor meer biodiversiteit zorgen in wijk Warnsveld, maar inwoners hebben 'geen zin in die warboel'

WARNSVELD - Wilde bloemen die zorgen dat bijen, vlinders en andere insecten hun lol opkunnen. Dat plan heeft de gemeente Zutphen voor de Garsenshof in Warnsveld. Een hand vol inwoners hebben er echter minder zin in. 

Het is ’s ochtends in de wijk. Dure auto’s schuren weg om op tijd op kantoor te zijn. Voor de rest is het er rustig. De pensionado’s die in de wijk wonen liggen nog op bed of zitten aan het ontbijt. Of de wijk mooi is? “Nee, niet echt toch?”, zegt Amber. Ze woont verderop in Warnsveld. “In het echte dorp, niet in deze spookwijk”, lacht ze. Een familielid van haar woont wel in de wijk. “Ze ontving de brief toen ik er was. Ik vond het wel een goed idee”, vertelt ze. 

Rommeltje

Lang niet iedereen is blij met het plan. Jeanette van der Beek - van Leeuwen beheert een Facebookpagina over de wijk. Op de pagina, met drie likes, heeft ze de brief geplaatst. “De groenstroken voor deze woningen worden nauwelijks onderhouden door de gemeente. En het is zeker geen visitekaartje voor onze buurt.” 

In de brief schrijft de gemeente dus dat ze een kruiden- en bloemenmengsel willen zaaien op het grasveld waar de huizen omheen staan. “Hierdoor ontstaat er meer diversiteit aan gewassen en een verrijking voor de woonomgeving”, wordt geschreven. Hierdoor hoeft de grasmaaier ook minder vaak over het veld.  “Is het gemakzucht van de gemeente”, vraagt de Warnsveldse zich af. 

Biodiversiteit

Een woordvoerder van de gemeente Zutphen zegt dat het absoluut geen gemakzucht is. “Dit zorgt voor meer biodiversiteit en trekt dus inderdaad insecten, bijen en vlinders.” En de kritiek van de bewoners? “Uiteraard houden wij rekening met de wensen van bewoners. Wij merken juist veel enthousiasme bij bewoners over de bloemen en kruiden.”

"Voor mij geldt op dit moment de zorg dat het een warboel gaat worden en er onverzorgd uit gaat zien"
Jeannette van der Beek - van Leeuwen

Naast Jeanette van der Beek - van Leeuwen zijn er nog een paar bewoners die aangeven het plan niet zo fijn te vinden. Echter ziet de meerderheid het wel zitten. “Voor mij geldt op dit moment de zorg dat het een warboel gaat worden en er onverzorgd uit gaat zien”, vertelt van der Beek - van Leeuwen. 

Moet de gemeente meer doen om de leefomgeving van de insecten beter te maken? Of niet? Laat je mening weten via reageren@lgld.nl.

 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.