Partij voor de Dieren na inval kadaverboerderij: "Verbied dichte stallen, zorg voor meer zicht"

LEUVENHEIM - De Gelderse Partij voor de Dieren-fractie is geschrokken van de lugubere vondst in Leuvenheim. Daar werden tientallen dode dieren in een loods gevonden. Als het aan fractievoorzitter Luuk van der Veer ligt moet er meer toezicht komen. 

Met toezicht bedoelt Van der Veer vooral toezicht door burgers. “Stallen moeten open zijn, en niet gesloten. Het is belangrijk dat dieren zichtbaar zijn. Maar dat ze ook naar buiten kunnen.” Geregeld zijn stallen helemaal dicht. Voorbijgangers hebben dan geen enkel idee wat er binnen gebeurt. “Je ziet ook bij grote veehouderijen dat het mis gaat. Als ze naar buiten kunnen, of ze zichtbaar zijn, ziet de samenleving of het goed met ze gaat.” 

Meer geld naar NVWA

De fractievoorzitter is geschrokken van het nieuws over de dode dieren. “Dit is absoluut niet fijn. We weten natuurlijk niet of het heel tragisch is of dat de boer het opzettelijk doet”, beklemtoont van der Veer. “Onze Tweede Kamer-fractie wil dat er meer geld gaat naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Dit zodat er meer gecontroleerd kan worden. De provincie heeft weinig te maken met het controleren, vandaar dat wij weinig kunnen doen.” 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.