SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Politie doet lugubere vondst in Leuvenheim: veel dode dieren in loods

  •  Onderzoek in gang
  •   02 april 2019 - 14:35
  • Laatste update: 02 april 2019 - 18:29
  •  

LEUVENHEIM - De boer is druk op zijn erf, omwonenden staan te kijken en te kletsen en landbouwvoertuigen rijden voorbij. Wie langs de journalisten en agenten heen kijkt ziet niks geks op de Spankerenseweg in Leuvenheim. Maar toch is daar maandag een lugubere vondst gedaan. 

Lees verder onder de video… 

De politie heeft meerdere dode dieren gevonden in een loods bij de kadaverboerderij in Leuvenheim. De vondst gebeurde nadat de politie samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een controle (NVWA) uitvoerde. “We kwamen verschrikkelijke dingen tegen” vertelt NVWA-woordvoerder Benno Bruggink die opsomt wat er allemaal aangetroffen is. “We kwamen ook levende dieren tegen. Maar het was toch heel schokkend om daar te zijn.”

Het gaat onder meer om vier dode pony’s, vier dode geiten, een dood kalf en tientallen dode vogels. Er werden nog levende dieren aangetroffen, maar deze waren verwaarloosd. “Het is voor hem handel. Het zijn geen levende wezens voor die vent”, vertelt een voorbijganger die zegt de boer te kennen. 

Verwaarloosde dieren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit doet verder onderzoek naar het welzijn van de nog levende dieren. De gemeente Brummen start een bestuurlijk traject. Bij de loods waren ook dinsdag meerdere politie-eenheden aanwezig. Voor de verwaarloosde dieren die werden aangetroffen wordt de juiste verzorging en huisvesting geregeld. 

Onderzoek

De politie is een onderzoek gestart en zal de eigenaar verhoren. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. De NVWA doet verder onderzoek naar het welzijn van de nog levende dieren en hoe het zover heeft kunnen komen. Zij voeren de dode dieren af en een deel van de levende dieren wordt elders opgevangen. Daarnaast gaat de gemeente Brummen een bestuursrechtelijk handhavingstraject starten, omdat op het perceel activiteiten plaatsvinden die in strijd zijn met het bestemmingsplan.

Verslaggever Jesse Sprikkelman bij de loods...


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.