Agressie of gewelddadig tegen een journalist? "Blijf van ze af", zegt de Gelderse politie

Agressie of gewelddadig tegen een journalist? "Blijf van ze af", zegt de Gelderse politie

Pleeg je geweldszaken tegen publieke medewerkers? Dan is je strafeis een stuk zwaarder. Vanaf deze maand geldt dit ook bij geweldszaken tegen journalisten. De Gelderse politie heeft een uitgebreid betoog hierover op Facebook geplaatst. 

Journalisten worden steeds vaker lastiggevallen. En dat is volgens de politie niet oké. “Onafhankelijke journalistiek is van cruciaal belang als waakhond van onze democratische rechtstaat. Criminelen die journalisten intimideren plegen daarmee een aanval op een belangrijk fundamentonderdeel van onze samenleving; persvrijheid en dat mogen wij nooit accepteren”, schrijven ze. 

In onze regio is het al meerdere keren voorgevallen dat journalisten moesten aankloppen bij de politie. De politie: “Wij zien geweld en intimidatie van journalisten als een serieuze vorm van ondermijnende criminaliteit die nooit succesvol mag zijn. Journalisten moeten hun belangrijke werk kunnen blijven doen.”

Meldpunt

De politie heeft een nieuw project gestart genaamd PersVeiligheid. Het project is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), het Genootschap van Hoofdredacteuren, het Openbaar Ministerie en politie. Vanaf april geldt een verdubbeling van de strafeis voor agressie- en geweldsdelicten waarbij journalisten zijn betrokken.

Politie en Openbaar Ministerie geven hoge prioriteit aan de opsporing en vervolging in gevallen van agressie en geweld tegen journalisten. Lik-op- stuk-beleid wordt zo veel mogelijk toegepast en het OM hanteert een hogere strafeis die is vastgelegd in de richtlijnen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.