'Eén bom ellende', Warnsveld herdacht V1-ramp

  •  12 levens herdacht
  •   28 maart 2019 - 12:32
  •  

ZUTPHEN - 74 jaar geleden ging het mis. Een suisend geluid is dan hoorbaar in Warnsveld, gevolgd door een hels kabaal. Maar liefst 21 huizen werden verwoest, door mislukte lancering van een Duitse V1. Donderdagmorgen werd de Warnsveldse V1-ramp herdacht.

Locoburgemeester Mathijs ten Broeke was bij het monument bij de Molenbult aanwezig. Samen met leerlingen van de Adriaan van den Ende, het bestuur van de Dorpsraad en andere betrokkenen. Bij het monument zijn bloemen gelegd.

Willem

Ten Broeke hield een toespraak, waarin hij vertelde over de 11-jarige Willem die de inslag meemaakte. "Na de inslag hing een hele dikke mist in de straten, zo vertelde Willem. Maar deze mist was geen mist veroorzaakt door het weer. Het was stof. Stof van de muren. Kalk en gips. Je kon geen hand voor ogen zien. Toen het eenmaal opgetrokken was, zag je de kleding van de mensen uit de woningen bovenin in de toppen van de bomen liggen."

Lees verder onder de foto...

"12 mensen kwamen om, in die ene nacht, met de inslag van 1 vergeldingswapen, de V1. Willem noemde het één bom ellende, en dat was het. 12 levens gingen verloren, 12 gezinnen en families kregen een enorm verdriet te verwerken."

Na de toespraak van Ten Broeke zijn de namen van de slachtoffers opgenoemd en is er een minuut stilte gehouden.


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.