SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Foto ter illustratie.
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Machtsverschuiving in Gelderse Provinciale Staten: 'formatie wordt uitdaging'

GELDERLAND - Een machtsverschuiving binnen de Provinciale Staten van Gelderland. Zo kan je de verkiezingsuitslag van woensdag wel verwoorden. De huidige coalitie, bestaande uit VVD, CDA, PvdA en D66, komt ineens 4 zetels tekort voor een meerderheid. De oorzaak: Forum voor Democratie heeft maar liefst 8 zetesl veroverd.

Dat is evenveel als de VVD. In enkele gemeenten in Gelderland kwam de partij van Thierry Baudet zelfs als winnaar uit de bus. In Zutphen, Brummen, Lochem en Bronckhorst kwamen respectievelijk GroenLinks, VVD, VVD en het CDA als winnaar uit de bus.

College

Een grote klus ligt nu voor de deur. Er moet een college van gedeputeerde staten gevormd worden. De huidige coalitie heeft niet genoeg zetels om een meerderheid te hebben. Volgens de VVD is er een extra partij nodig om weer een meerderheid te krijgen. Daar liggen mogelijk kansen voor GroenLinks, die er 3 zetels bijkreeg en uitkomt op 6 zetels.

Echter is er nog een optie met vier coalitiepartijen: samenwerken met Forum voor Democratie. Die partij is nu evengroot als de VVD, maar is nieuw in het Gelderse provinciehuis. De vraag is ook of de andere partijen wel met FvD willen samenwerken. Vooralsnog liggen de opties nog open.

Reageren? Mail de redactie via [email protected] of stuur een chatbericht via onze chatfunctie.
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.