Op de achtergrond de schoorsteen van de slibverwerker.

Zutphense slibverwerker neemt maatregelen tegen stankoverlast

ZUTPHEN - Het is een doorn in het oog voor sommige inwoners van Zutphen en Eefde: een vieze stank afkomstig van industrieterrein De Mars in Zutphen. De oorzaak is slibverwerker GMB. Het bedrijf wil maatregelen gaan nemen tegen de stank, en heeft een vergunning aangevraagd om de schoorsteen te verhogen.

Bewoners klagen al tijden over de stank. Eerder kondigde het bedrijf al aan maatregelen te willen nemen. De schoorsteen van het bedrijf, die nu 85 meter hoog is, is de bron van de stank. De schoorsteen hoger maken, naar een hoogte van 125 meter, is één van de maatregelen om de stankoverlast terug te dringen.

Wasserij

Maar daarnaast is er nog een maatregel: een nieuwe wasserij. "Naast de hogere schoorsteen plaatsen we ook een nieuwe wassserij, waardoor geurdeeltjes die tot nu toe lastig te verwijderen waren straks wel worden gefilterd. Die combinatie moet ervoor zorgen dat de lucht uit de pijp straks nauwelijks nog te ruiken", schrijft het bedrijf op Twitter.

De vergunningsaanvraag ligt nu bij de provincie. GMB hoopt nog dit jaar de wasserij en hogere schoorsteen te kunnen bouwen. Volgens het bedrijf is de stank daarna voor 98% verdrongen.


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.