Jaarlijkse woonlasten in Brummen fors gedaald, in de buurgemeenten juist gestegen

  •  Twintig euro goedkoper
  •   01 maart 2019 - 07:27
  •  

REGIO - De gemeentelijke woonlasten in de regio zijn relatief veel gestegen. De gemeente Brummen is echter een uitzondering, daar daalden de lasten juist fors. Dat alles blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

Zij onderzoeken jaarlijks de ontwikkeling van de woonlasten in alle Nederlandse gemeenten. De woonlasten voor huiseigenaren bestaan uit onroerende zaakbelasting (ozb), afvalstoffen- en rioolheffing. Huurders betalen wel afvalstoffen- en rioolheffing, maar geen ozb.

Brummen

Brummen valt, binnen Gelderland, op in het onderzoek. Het is in de provincie de hardste daler. In 2018 betaalde een huishouden gemiddeld 809,78 euro aan gemeentelijke lasten. In 2019 is dat gedaald naar 782,23 euro.

Het is een verschil van -3,4%. In Nederland stegen de kosten gemiddeld juist met 3,4%. In Brummen ging het dus de andere kant op.

Zutphen, Lochem en Bronckhorst

Bij de andere gemeenten in de regio stegen de kosten juist. In Bronckhorst met 2,8% en in Lochem met 3,0%. Beide onder het landelijk gemiddelde.

Hoewel Zutphen geen koploper is in de provincie, is de gemeente het wel in de regio. Huishoudens in de gemeente Zutphen hebben temaken met een stijging van 6,9%. Dat heeft onder meer te maken met de bezuinigingen, waardoor de OZB is gestegen.


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.