De beruchte rups.

Brummense GroenLinks wil opheldering over chemische bestrijding processierupsen

  •  'Het is niet duurzaam'
  •   25 februari 2019 - 07:30
  •  

BRUMMEN - GroenLinks Eerbeek Brummen heeft schriftelijke vragen gesteld over de manier waarop de gemeente Brummen de bestrijding van procesierupsen aanpakt. Ze willen onder meer van het college weten of ze gestopt zijn met de duurzame methode waar vorig jaar mee werd geëxperimenteerd.

Vorig jaar hing de gemeente Brummen tientallen nestkastjes op voor mezen. De bedoeling was dat die zich zouden vestigen, om vervolgens de rupsen op te eten. Dat gebeurde ook, stelt GroenLinks. "De doelstelling van 50% bezettings-graad door mezen is ruim gehaald. Dit betekent dat er veel eikenprocessie nesten door de mezen zijn opgeruimd."

Chemisch

Maar de partij heeft begrepen dat de gemeente niet verder gaat met het duurzame experiment. Als dat klopt, moet de gemeente terugvallen op de oude methode. Die bestaat uit het bestrijden met een chemisch middel en het wegzuigen van de rupsen. "Deze preparaten staan zeer ter discussie als zijnde niet selectief. Elke rups (ook de niet zijnde eikenprocessierups) gaat dood en daarmee wordt het voedsel voor de vogels volstrekt vernietigd hetgeen meer dan betreurenswaardig is."

GroenLinks wil van het college opheldering over de gebruikte methodes, en over de bijbehorende kosten. Het college geeft binnenkort antwoord op de gestelde schriftelijke vragen.


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.