Vermenging onder- en bovenwereld groot probleem in de Achterhoek

  •  Een gezamenlijke strijd
  •   21 februari 2019 - 16:53
  •  Verscheen eerder bij

ACHTERHOEK - De acht Achterhoekse gemeenten gaan één front vormen in de strijd tegen ondermijning in de regio. Een projectleider coördineert de komende twee jaar de gezamenlijke strijd, waarbij een lokale aanpak van onder meer drugsproductie, mensenhandel, witwassen en zorgfraude centraal staat.

Lees verder onder de video...

“We zijn een veilige regio met heel veel veilige gemeentes en dat willen we graag zo houden”, vertelt burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre over de noodzaak van de projectleider. Zij en collega’s uit Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oude IJsselstreek en Winterswijk kwamen donderdag samen om te overleggen over de aanpak van ondermijning. “De projectleider gaat bij elkaar brengen wat de verschillende gemeentes al doen”, vertelt Bronsvoort over het takenpakket van de aan te stellen persoon. “Die gaat ons adviseren, verbindingen leggen met het nationale niveau, ons blijvend informeren over ontwikkelingen en gezamenlijke acties voorbereiden.”

Hoewel in het westen van de Achterhoek een daling te zien is in de absolute criminaliteitscijfers, is niet duidelijk of er sprake is van meer of minder ondermijning. “Dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden”, vindt teamchef Patrick de Koeijer van Politie Achterhoek West. “Wat we wel zien is dat, nu we er meer aandacht aan besteden, er meer zichtbaar wordt.” Hij doelt daarmee onder meer op de vondst van drugslaboratoria en het sluiten van drugspanden. Bronsvoort geeft aan dat in maart een projectleider moet zijn gevonden. “We willen de veilige Achterhoek blijven”, vertelt de burgemeester. “Als we daarin slagen zijn we tevreden over de rol van de projectleider.”

 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.