Het provinciehuis in Arnhem.

Provincie doet alsnog aangifte na lek sollicitatie CvdK

  •  Onderzoek leverde niets op
  •   13 februari 2019 - 11:05
  •  

GELDERLAND - De provincie Gelderland doet alsnog aangifte van het lekken van de kandidaten voor de functie van Commissaris van de Koning. Dat gebeurt na overleg tussen alle fractievoorzitters van de Pronvinciale Staten.

Uitgebreid feitenonderzoek naar het lek heeft niets opgeleverd. Dat onderzoek werd gedaan door de provincie zelf. Aanleiding voor het onderzoek is een artikel uit De Gelderlander, waarin werd gemeld dat SP'er Emile Roemer naast de functie had gegrepen.

Verklaring geweigerd

In december vond een besloten vergadering plaats waarin de kandidaten werden besproken. Vrijwel iedereen van de 59 aanwezigen heeft een verklaring ingevuld, daarin stond de vraag of ze zich al dan niet (on)bewust hebben versproken.

De partijleden van de PVV en de SP weigerden de verklaring in te vullen. In totaal gaat het om acht Statenleden die geen verklaring hebben ingevuld. Echter valt nog niet te zeggen of het 'lek' daartussen zit.

Het feitenonderzoek levert geen aanwijzingen op naar wie de informatie openbaar heeft gemaakt. Ook leveren de antwoorden geen bewijsmateriaal voor een overtreding. Conclusie uit het onderzoek is dat het beeld niet compleet is. Daarom volgt nu de stap naar het doen van aangifte.


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.