Mocht de politie schieten bij de gewapende man in Zutphen?

ZUTPHEN - De politie hield zondag een gewapende man aan in het centrum van Zutphen. Daarbij schoot de politie, omdat de verdachte niet luisterde naar de agenten. Maar mocht dat eigenlijk wel?

Vrijwel alle politieagenten op straat hebben een vuurwapen bijzich. Die wordt nauwelijks gebruikt, maar zondag gebeurde het wel. "Het gebruik van geweld moet in verhouding staan tot het incident. De politie mag ook niet meer geweld gebruiken dan nodig", legt de politie uit.

Lees verder onder de video van het incident...

Waarschuwingsschot

De politie schoot niet gericht op de verdachte in Zutphen, maar lostte een waarschuwingsschot. Daarbij wordt in de lucht geschoten. Op die manier zo'n waarschuwing geven mag niet altijd. In principe moet de agent eerst andere manieren gebruiken om de situatie te de-escaleren. Bijvoorbeeld door zijn stem te gebruiken of een lichter wapen in te zetten.

De verdachte was echter vuurwapengevaarlijk. Althans, hij was door getuigen in de stad gezien met een mondkapje op en met een wapen. Volgens de politie was het gebruik van het vuurwapen van de agent daarom terecht.

Het verdere onderzoek naar de zaak loopt nog, waardoor de politie niet meer kon vertellen.

 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.