Ook scholieren uit de regio gaan naar het binnenhof voor het klimaat

  •  Het klimaatgespijbel
  •   07 februari 2019 - 07:00
  • Laatste update: 07 februari 2019 - 10:22
  •  

REGIO - Het is zover! Scholieren uit het hele land gaan naar Den Haag om te demonstreren voor het klimaat. Ook scholieren uit onze regio doen mee aan klimaatspijbelen. 

Uit rondvraag onder tientallen scholieren in de regio blijkt dat ruim 25 procent van plan is om mee te gaan naar Den Haag. Luuk (16) is daar één van: “Het klimaat is belangrijk! Want als het een beetje meezit moeten wij nog even op deze planeet leven. Daarom gaan we vandaag naar Den Haag”, vertelt hij. Hij gaat samen met een groep vrienden naar de Hofstad toe. “Demonstreren op het binnenhof! En daarna natuurlijk lekker de stad in. Logisch toch”, lacht hij. 

Een item van de NOS over klimaatspijbelen...

Amber (17) gaat ook demonstreren! “We moeten ons punt duidelijk maken! Demonstreren is een grondrecht. Dus ook wij mogen dat gewoon gaan doen.” Ze gaat samen met haar vriendin Julia (ook 17). “Dit is ook super leerzaam”, lacht Julia. “Ik vind het goed dat we mogen gaan.” 

De scholieren staan niet alleen. Ook ROOD, de jongerentak van de SP, steunt de spijbelaars. "We zijn blij dat zo veel leerlingen graag in verzet willen komen voor het klimaat, we zien graag zo veel mogelijk mensen in de bus donderdag!", zei Justin Veldhuis eerder al. 

De jongerenafdeling van de SP steunt de scholieren, en brengt ze met de bus naar Den Haag. Ze konden 90 jongeren meenemen, en de bus zat vol. 

Lees verder onder de foto...

De ROOD-bus.

Toestemming

Scholen in Zutphen doen niet heel moeilijk over het klimaatspijbelen. "We vinden het mooi dat onze leerlingen, jonge mensen, opkomen voor de klimaatdoelen. Als ze met oprechte intenties daar naartoe willen om er aandacht aan te geven, moeten ze toestemming hebben van hun ouders. Dan mag het van ons”, vertelt de conrector van het Isendoorn College eerder. 

De oproep is geïnspireerd op de grote spijbelactie in België. Duizenden scholieren trokken een aantal weken achtereen naar Brussel om te demonstreren voor het klimaat. Minister Slob van Onderwijs keurt de spijbelactie echter af.

 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.