Zutphen weigert 'alternatief' burgerreferendum bij komende verkiezingen

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen geeft geen toestemming voor een alternatief referendum bij de komende verkiezingen op 20 maart. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. De Stichting Burgercomité Nederland wil door heel het land een 'referendum buiten de kieswet' organiseren.

Het comité had de gemeente gevraagd om medewerking te verlenen. Ze wilden een extra tafeltje (met stoel) in elk stembureau met daarbij een stembus, stemformulieren en publiciteit. Ook vroegen ze om uit coulance catering te verzorgen. Volgens de website van het burgercomité zouden burgers een ja/nee-stem kunnen geven over het energie- en klimaatbeleid.

Verwarring

De gemeente Zutphen ziet echter niets in het plan voor een extra stemming in de stemlokalen. Daarmee volgen ze het advies van de Kiesraad, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB).

Het referendum zou namelijk verwarrend zijn voor de kiezers, die op 20 maart hun stem mogen uitbrengen voor de Provinciale Staten en de Waterschapsverkiezingen. "Hierdoor bestaat ook de mogelijkheid dat de voortgang van de reguliere verkiezingen belemmerd wordt. Verder is er onvoldoende rekening gehouden met het recht op stemgeheim en de toegankelijkheid van de kiezer." aldus het college.


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.