Mathijs ten Broeke kreeg een regenboogvlag.

'Zutphen moet een regenboogzebrapad en meer vlaggen krijgen, maar vooral goede voorlichting'

ZUTPHEN - Als het aan de Zutphenaren ligt moet Zutphen een regenboogzebrapad (of een gaybrapad, wat je wilt) krijgen, ook moeten er vaker en meer vlaggen gehesen worden. Maar het belangrijkste is toch wel goede voorlichting op scholen! Dat blijkt uit een rondvraag. 

De gemeente Zutphen wil zich beter zichtbaar maken als regenbooggemeente. Daarom is er een wedstrijd gelanceerd. Deze wedstrijd moet ervoor zorgen dat jongeren met ideeën komen hoe de gemeente zich beter kan uiten als regenbooggemeente. Wij hebben alvast een klein beetje voorwerk voor ze gedaan. 

Symboolpolitiek lijkt belangrijk voor de burgers. Ingrid (uit De Hoven) is één van de 40 mensen die een mening hebben over dit nieuws. “Zo’n gaybrapad is een prima idee. Het laat zien dat de stad achter de LHBT+'ers staat. Het zet mensen die er overheen lopen toch aan het denken.” Ans (uit de binnenstad) vindt vooral de vlaggen belangrijk. “Dat wethouder Ten Broeke weigerde zo’n vlag te hijsen is een schande. Maar bijvoorbeeld de bibliotheek of de Hanzehof had ook kunnen besluiten zo’n vlag te hijsen. Hij moet op meer plekken zichtbaar worden.” 

Uiteindelijk blijkt toch goede voorlichting het belangrijkste te zijn. 83 procent van de ondervraagden gaf aan dat dat er aan schort. Tom (uit Warnsveld): “Op onze school, de Vrije School, wordt er amper over gesproken. En dat is echt een schande. Ik wil er meer les en informatie over. Ikzelf weet genoeg hoor, maar het zou sommige leerlingen echt goed doen.” 

Uit eerder onderzoek, in 2016, bleek dat scholen amper aandacht besteedden aan het onderwerp. Twee jaar later, vorig jaar dus, bleek dat het al wel een stuk verbeterd is. “Maar nog lang niet genoeg. En ik denk dat de gemeente scholen hier goed bij kan helpen”, zegt Annette, die twee kinderen in Zutphen op school heeft zitten. 

Ben jij jong? En heb je een idee over hoe de gemeente zich goed kan uiten als regenbooggemeente? Dan kun je mailen naar regenboog@zutphen.nl. 

Wethouder Mathijs ten Broeke over de wedstrijd… 

 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.