Desolate aanblik: bomen bij station zijn weg

  • Een raar gezicht
  • 15 januari 2019 - 07:30
  • Verscheen eerder bij

LOCHEM - De omgeving van het station in Lochem biedt momenteel een desolate aanblik. Daar zijn heel veel bomen geveld. Ze moesten plaatsmaken voor de langverwachte voltooiing van de rondweg. De provincie heeft verder een ontheffing om bomen met roekennesten te rooien, zodat de vogels niet terugkeren in het gebied.

Er sneuvelen bomen aan de Stationsweg, Spoorlaan en de Kwinkweerd. De werkzaamheden begonnen half december. Er was haast geboden omdat met name de bomen met nesten voor half januari verdwenen moeten zijn. Dan beginnen roeken alweer met het bouwen nesten en als het zo ver is mag er helemaal niets meer.

Roekennesten

De roekennesten zijn overigens verplaatst naar de Kanaaldijk. Daar zijn foerageerplekken ingericht om de vogels daar naar toe te lokken. Ter compensatie van te kappen bomen wil de provincie 400 jonge bomen planten op Landgoed Ampsen.

Omdat de bomen bij het station belangrijke oriëntatiepunten voor vleermuizen zijn, worden schermen geplaatst zodat de dieren – die veel voorkomen in het gebied – de weg niet kwijtraken. Pas als de rondweg klaar is worden de schermen weer vervangen door bomen.

Belangrijke stap

Wanneer de aanleg van de weg daadwerkelijk begint is nog altijd niet definitief bepaald. Wel heeft Provinciale Staten in december een belangrijke stap gezet door het Inpassingsplan vast te stellen. Voor de aanleg staat nog altijd de periode tussen 2022 en 2024 in de boeken. Na zo’n 50 jaar praten en veel beloftes steekt het de gemiddelde Lochemer niet meer op een dag.

Dit jaar worden ook de kabels en leidingen die op de Kwinkweerd in de grond liggen verplaatst.


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.