Zutphen: 'geef ons ideeën om ons zichtbaar te maken als regenbooggemeente'

Zutphen: 'geef ons ideeën om ons zichtbaar te maken als regenbooggemeente'

De gemeente Zutphen wil áltijd zichtbaar zijn als regenbooggemeente. Met een wedstrijd, die vrijdagavond wordt gelanceerd door de burgemeester, wil de gemeente ideeën krijgen van jongeren uit de Zutphense samenleving.

De wedstijd, getiteld 'Maak Zutphen zichtbaar als regenbooggemeente', is bedacht door de initiatiefgroep LHBT+ van de gemeente Zutphen. Ze willen opzoek naar een vast symbool. "De wedstrijd komt voort uit het feit dat we dagelijks bij binnenkomst van Zutphen zichtbaar willen zijn als regenbooggemeente", aldus Ingrid Timmer, lid van de groep.

'Alles mag'

De inzenders mogen alles bedenken wat ze willen. "De Initiatiefgroep daagt jongeren uit met originele opvallende ideeën te komen en deze zo creatief mogelijk uit te werken: tekenen, knippen, plakken, timmeren, 3D-printen alles mag! Alle ontwerpen worden beoordeeld door een jury en tentoongesteld in de hal van het Stadhuis." De jury bestaat onder meer uit leden van de initiatiefgroep, een stedenbouwkundige, inwoner en een kunstenaar.

De initiatiefgroep heeft bewust gekozen zich met de wedstrijd te richten op jongeren. Timmer: "Omdat zij tijdens de oprichting en in eerdere sessie aan hebben gegeven veel belang te hechten aan symbolen en zichtbaarheid." Tot 15 maart kunnen ideeën worden ingestuurd via het mailadres [email protected].

Nashville

De wedstrijd komt op een opvallend moment. Eerder deze week was er veel ophef over het niet uithangen van de regenboogvlag op het stadhuis. Meerdere regenbooggemeenten in Nederland, waaronder buurgemeente Brummen, hingen zo'n vlag uit als statement tegen de Nashvilleverklaring. Zutphen bleef achterwege: "De gemeente Zutphen is een regenbooggemeente, niet alleen wanneer dit extra in het nieuws is, maar alle dagen van het jaar."

Op sociale media werd fel gereageerd op het besluit van de gemeente. Ook Timmer had graag gezien dat de vlag uithing. "Ik vind dat je juist nu als je een regenbooggemeente bent dat je dit ten volle moet laten zien. En daarom mist die vlag", zei ze eerder. Ze benadrukt dat de wedstrijd niet in direct verband staat met de spraakmakende Nashvilleverklaring. "We wilden eerst de wedstrijd uitroepen op Paarse Vrijdag maar waren toen organisatietechnisch niet zover. Daarop gedacht om het tijdens de nieuwjaarsreceptie te aankondigen. Nashville is van afgelopen weekend. We waren er dus al veel langer mee bezig."

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.