Gemeente: 'Nep-rotonde in Zutphen zorgt voor alertheid'

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen zegt dat het de nep-rotonde aan de Van Der Capellenlaan in Zutphen met opzet zo gemaakt is. Dit om te zorgen voor meer alertheid bij de weggebruikers. 

Bewoners gaven aan het een gevaarlijke plek te vinden. Dit omdat ze het al een paar keer bijna fout hebben zien gaan. Een woordvoerder van de gemeente: “De van der Capellenlaan was eerst een provinciale weg. De verkeersdrukte door het doorgaande verkeer en de gevolgen hiervan voor de aanwonenden waren onder andere de aanleiding voor de provincie Gelderland om een nieuwe provinciale weg aan te leggen. Dit is de rondweg N348 door het Industrieterrein de Mars geworden." Ze gaat verder met haar uitleg: "Voorwaarde was wel dat de gemeente Zutphen de Van der Capellenlaan en de Industrieweg moest herinrichten. Dit om te voorkomen dat het doorgaande verkeer na de aanleg van de rondweg toch nog via de Van der Capellenlaan en de Industrieweg zou gaan rijden in plaats van gebruik te maken van de rondweg.”

Veranderingen

Uiteindelijk is ook de Van Der Capellenlaan aangepakt. “Als bijzonder onderdeel is het bijzondere kruispunt in het midden van de van der Capellenlaan opgenomen. Dit kruispunt dat bekend staat als het Oranjeplein en is bewust zo vorm gegeven. De vormgeving is in samenhang met de andere 30 km/uur maatregelen gekozen als extra weerstand om te voorkomen dat er alsnog sluipverkeer ontstaat.” 

"Dat is voor sommige weggebruikers even wennen"
Woordvoerder gemeente

Dat het kruispunt volgens veel weggebruikers eruit ziet als een rotonde snapt de gemeente. “Het is een a-typisch ontwerp voor een kruispunt. Dit ontwerp zorgt echter ook voor meer alertheid bij weggebruikers. Vooral onbekenden zullen niet automatisch aan de weginrichting kunnen aflezen wat voor verkeergedrag van hun verlangd wordt. Daardoor rijdt men niet op de automatische piloot en gaan ze beter opletten en andere weggebruikers in de gaten houden. Dat is voor sommige weggebruikers even wennen.”

 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.