Het duurzaamste huis van Nederland? Die vind je in Harfsen
Dit huis in Harfsen is de duurzaamste woning van Nederland.

Het duurzaamste huis van Nederland? Die vind je in Harfsen

De woning van Jorick Ehrenhard aan de Harfsensesteeg in Harfsen is verkozen tot het Duurzaamste Huis van Nederland in de categorie 'Woning na 2000'. De prijzen werden vrijdag uitgereikt tijdens een bijeenkomst in de Apenheul in Apeldoorn.

Naast de woning in Harfsen zijn door een deskundige jury nog drie woningen in andere categorieën gekozen. De verkiezing van het 'Duurzaamste Huis van Nederland' werd georganiseerd door de Nationale Duurzame Huizen Route om zo woningeigenaren waardering te geven voor hun duurzame prestaties.

De jury bestond uit vijf deskundigen met een verscheidenheid aan expertise; Ad Straub (TU Delft), Leen van Dijke (Stroomversnelling), Fenneken Anneveld – van Wesel (Architecte), Frans van Dijk (GWBO) en Jan Tjemme van Wieringen (MilieuCentraal). In totaal werden 110 woningen aangemeld. Daarvan werden er 40 genomineerd.

Passiefhuis

In de categorie 'Woning na 2000' is de woning van familie Ehrenhard uit Harfsen gekozen. De woning is een passiefhuis, 'biobased' en aardgasvrij. Volgens de jury Het is een mooi gebouw met een laag verbruik dat zelf is ontworpen en gebouwd. Uit het juryrapport: "De familie Ehrenhard deelt tips op gebied van wonen en leven in een passiefhuis, aangezien dit anders is dan in een traditioneel huis. Daarmee hangen zij de vlag uit voor zowel de verandering van bouwstijlen en -technieken, als de verandering van woongedrag."

De winnende woning is zelf ontworpen en grotendeels zelf gebouwd in 2016. Ehrenhard ontving van jurylid Frans van Dijk een speciaal voor de gelegenheid ontworpen kunstwerk samen met een waardecheque van €1.000.

Duurzaam wonen

De Verkiezing van het 'Duurzaamste Huis van Nederland' is een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route. Door middel van de verkiezing wordt duurzaamheid bij een groot publiek onder de aandacht gebracht.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.