Een verlaten boerenschuur? Daar moet iets mee gebeuren

  •  Samenwerken biedt kansen
  •   15 november 2018 - 07:03
  •  Verscheen eerder bij

REGIO - In Gelderland stoppen jaarlijks 450 ondernemers met hun agrarische bedrijf. Dit leidt de komende jaren tot ruim 6,3 miljoen vierkante meter agrarisch vastgoed dat vrijkomt. Ruim driekwart (4,8 miljoen m2 bestaat uit bedrijfsgebouwen, dus zonder woonfunctie. Wat we daar mee moeten? Wie het weet mag het zeggen.

In bestuurlijk jargon heten ze 'Vrijkomende Agrarische Bedrijfsgebouwen' of kortweg VAB's. Ruim 70 boeren, deskundigen en ambtenaren van provincie en gemeenten kwamen begin deze maand in Klarenbeek tot de conclusie dat alleen samenwerking tot kansen leidt. En zowel de stoppende agrariër als de startende ondernemer die de ruimte kan gebruiken moeten op hulp en flexibel handelen van overheden kunnen rekenen.

Gedeputeerde

Gedeputeerde Peter Drenth toont begrip voor de situatie waarin veel agrariërs zitten: "Een bedrijf dat door voorgaande generaties is opgebouwd, zou je het liefst voort blijven zetten. Maar dat kan niet altijd. En het is goed te weten dat je in zo'n situatie er niet alleen voor staat."

"Maar dat kan niet altijd"
gedeputeerde Peter Drenth

Drenth roept op tot samenwerking. "Samenwerking tussen ondernemer en gemeente, maar ook samenwerking met andere deskundigen die kunnen helpen bij het in beeld brengen van mogelijkheden of het opstellen van een businessplan. Als provincie kunnen we dat ook faciliteren vanuit het POP3-programma Innovatieve Concepten."

Ondernemersdrive

Ervaringsdeskundige ondernemers Erik Stegink van Piggy Palace uit Bathmen en Ans van Bergen van De Schelfer uit Borculo onderschreven het belang van samenwerking. Stegink voegt daarbij nog een extra aspect toe: "Niet alles lukt direct, je moet positief blijven en breed blijven kijken. Zo'n proces kost veel geld en energie en dat doe je niet zomaar. Het is belangrijk om goed te weten wat je eigen ondernemersdrive is. Kijk samen met je familie en je team goed naar wat bij jou past."

Een frisse blik kan hierbij helpen, zo is de ervaring van architect Benny Munsters van .EU architecture en urbanism uit Deurne. "Wij kijken vanuit een andere invalshoek. We ontwikkelen niet alleen op basis van de klantvraag, maar kijken ook vanuit het onderliggende beleid. Vertrekpunt is de vraag zijn van een gestopte ondernemer of van nieuwe bewoners, of in het geval van recreatie en toerisme de vraag van de gebruiker. Ook kijken we naar de omgeving van de locatie: welke behoeften  en mogelijkheden liggen hier?"

De inspiratiebijeenkomst in Klarenbeek werd gehouden in het kader van het POP3-programma. Deze subsidie van de provincie Gelderland kan ondersteuning bieden voor de (door)ontwikkeling van ideeën die leiden tot nieuwe kansen voor vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen.


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.