Brummens kunstgras afgevoerd naar dubieuze afvalverwerker Vink

  •  Mogelijke milieuschade
  •   26 september 2018 - 07:38
  •  

BRUMMEN - De oude kunstgrasmat van Sportclub Brummen is afgevoerd naar de dubieuze afvalverwerker Vink in Barneveld. Het bedrijf kwam in opspraak na een uitzending van tv-programma ZEMBLA. Die ontdekte dat de afvalverwerker structureel milieuregels overtreed.

Afgelopen zomer werd het kunstgrasveld bij Sportclub Brummen vervangen. De gemeente Brummen liet het afvoeren naar Vink. "Dit is een door het bevoegd gezag erkende verwerkingsinrichting, hetgeen door de gemeente Brummen in het bestek als voorwaarde is gesteld." laat een woordvoerder weten.

Het onderzoeksprogramma maakte vorige week een uitzending over de recycling van kunstgras. In Nederland zijn twee bedrijven die dat mogen doen. Tuf Recycling in Dongen en Vink in Barneveld. Uit het onderzoek bleek dat beide bedrijven zich niet aan de regels houden. De voorraad te recyclen matten stapelt zich letterlijk op, is te zien aan een enorme berg aan kunstgras.

"Waar moeten we anders met het afval naar toe?"
gedeputeerde Conny Bieze

Chemisch

De matten zelf zijn niet heel slecht voor het milieu. Maar tussen de sprietjes zitten rubberen korrels die giftig zijn. Ook zit er nog zand tussen wat verontreinigd is door de korrels. Daarom is het chemisch afval en zitten er strenge eisen aan de recycling.

Reactie van Vink

Vink heeft een reactie op de commotie geplaatst op haar website (.pdf). Daarin ontdekken ze de beschuldigingen. "We betreuren het dat door de recente tv-uitzending van Zembla - en daarop volgende publicaties door Zembla en andere media - een ander beeld is ontstaan. (...) Ook zijn door Vink geen afvalstoffen op bodem gebracht, zoals door Zembla werd gesuggereerd."

Maar die regels worden niet streng gecontroleerd door de provincie, die daar op moet toezien. "Vink heeft een maatschappelijke functie. Waar moeten we anders met het afval naar toe?” zei gedeputeerde Conny Bieze in de uitzending. De Gelderse politiek is ontstemd over de uitspraken van Bieze. Meerdere partijen van de Provinciale Staten hebben een spoeddebat aangevraagd, welke wellicht woensdagavond plaatsvind.

'Andere afspraken'

Het college van de gemeente Brummen is onaangenaam verrast door de ontdekkingen van ZEMBLA. Ze stellen dat het de verantwoordelijkheid is van de verwerker om het afval conform de regelgeving te recyclen. "Op het moment dat de gemeente Brummen afspraken met de aannemer maakte over de afvoer van de kunststofgrasmatten was het opslag probleem bij deze bedrijven bij ons nog niet bekend. Anders hadden we andere afspraken kunnen maken."

Bekijk hieronder de aflevering van ZEMBLA...


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.