'Zutphense gemeenteraad kreeg te laat te horen over de bezuinigingsvoorstellen'

ZUTPHEN - Leden van de Zutphense gemeenteraad zijn niet te spreken over de manier van communiceren over de bezuinigingen. Veel van hen moesten alles uit de pers vernemen. 

En dat is "bijzonder knullig", zegt Martijn Siemes (Burgerbelang). Hij gaat verder: "De bezuinigingen hebben zeer grote impact op alle inwoners. Dat vraagt om grote zorgvuldigheid en dat hebben we hier niet gezien. Er slopen foutjes in de berichtgeving en niet alle informatie werd gecommuniceerd. Daardoor wordt het voor de burger niet transparant." 

"Het is toch te bizar voor woorden"
Ingrid Timmer (D66)

Ingrid Timmer (D66) uitte op social media al kritiek op de gemeente Zutphen. Ze geeft wat meer toelichting dan alleen de tweet. "Het is toch te bizar voor woorden dat je als hoogste orgaan van de gemeente de voorstellen uit de pers moet vernemen. Wij vinden dat als je de raad serieus wilt nemen en deze echt wil meenemen in besluitvorming je de raad dan minstens eerder dan wel gelijktijdig als de pers op de hoogte moet brengen. Zodat je als raad of partij ook je mening en visie kan vormen en meegeven aan de pers zodat er een evenwichtige berichtgeving komt en niet alleen het verhaal van het college." 

Belletje van een journalist

Veel raadsleden lazen in de media over de eventuele gevolgen van de bezuinigingen in Zutphen. Andere kregen het weer te horen van journalisten. Zo ook Nils Müller (SP): "Het is nogal gênant als je door de pers gevraagd wordt om een mening over stukken die je zelf nog niet kan kennen. Dus dat was een slordige fout." Ook de Stadspartij vindt het slordig, vertelt Hans Boersbroek: "Dat het college dergelijke belangrijke informatie eerst naar de pers stuurt en daarna pas naar het hoogste bestuur de raad, dat kan niet door de beugel."

De gemeente zelf zegt dat er niet anders gecommuniceerd is dan normaal. Een zegsvrouw: "We hebben de normale procedure gevolgd, de pers krijgt een toelichting op de stukken na collegebehandeling en die week gaan dezelfde stukken naar de Raad. In dit geval vonden we het als college extra belangrijk om ons besluit goed toe te lichten, daarom hebben we donderdag een extra persgesprek georganiseerd." 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.