Opinie: Bezuinigingen, slecht en goed nieuws

  • Hoe besparen we 12 miljoen
  • 13 september 2018 - 07:05

ZUTPHEN - “Voor het eerst sinds jaren hoeft de gemeente Zutphen even niet na te denken over waar en hoeveel te moeten bezuinigen, maar waar het gericht kan investeren.” Dit rooskleurige citaat tekende de lokale media op uit de mond van wethouder Bosch in juni 2017. Koud één jaar later staat Zutphen voor een van de grootste bezuinigingsoperaties uit haar geschiedenis. Vanaf 2019 moet jaarlijks zo’n slordige 12 miljoen euro worden bezuinigd om de begroting sluitend te krijgen. Maatschappelijke organisaties worden hard getroffen. Met de sluiting van de bibliotheek in het vooruitzicht zakt Zutphen ook nog eens door de ondergrens van een normaal beschavingspeil. Hoe kon het zover komen?

Lex Hemelaar

Lex Hemelaar

Maatschappelijk Ondernemer

De oorzaak ligt bij het zogenoemde Sociaal Domein. De verantwoordelijke wethouders De Jonge en Withagen hebben er de afgelopen jaren een potje van gemaakt. Niemand zag aankomen wat voor een rampzalige gevolgen dit heeft voor het Zutphens huishoudboekje. Met name bij de sociale dienst Het Plein zijn miljoentekorten ontstaan doordat de bestuurders helemaal de weg kwijt waren. De dreigende sluiting van de bibliotheek houdt dus direct verband met het geldverslindende mismanagement bij Het Plein, met De Jonge als verantwoordelijk bestuurder. In plaats van de eer aan zichzelf te houden, werd De Jonge beloond met nog eens vier jaar wethouderschap. Dat de voltallige oppositie een motie van wantrouwen tegen haar indiende, vond ze geen probleem.

"Het goede nieuws is dat eindelijk, eindelijk de welzijnsorganisatie Perspectief wordt aangepakt"
Lex Hemelaar

Het goede nieuws is dat eindelijk, eindelijk de welzijnsorganisatie Perspectief wordt aangepakt. Perspectief hoort er te zijn voor persoonlijke problemen. Voor mensen met wie het even niet zo lekker gaat. Achter de voordeur dus. Maar met ex-wethouder Withagen als beschermvrouwe heeft Perspectief zich acht jaar lang ongehinderd kunnen bezighouden met algemene welzijnstaken. In het zogenaamde ‘voorveld’ zien we Perspectief opduiken in het beheer van wijkcentra, de ondersteuning van mantelzorgers, de inzet van vrijwilligers en vluchtelingen, het beheer van een wijktuin, de exploitatie van een klussendienst, het matchen van hulpvraag en -aanbod. Perspectief heeft daar niets te zoeken en ze leveren nog eens slecht werk ook. 

De Stadsonderneming Zutphen pleitte er bij de formatie weer maar eens voor om dit soort taken over te laten aan de kracht van inwoners(organisaties). Die kunnen dat veel beter, goedkoper en het levert meer gemeenschapszin op. Eindelijk lijkt het kwartje te zijn gevallen. In de bezuinigingsvoorstellen lezen we forse bezuinigingen op Perspectief. Al zal het nog een hele toer zijn die te realiseren. De gemeente en Perspectief zijn al jaren innig verstrengeld. Perspectief wordt beschermd door een ambtelijk cordon van beleidsmedewerkers en wijkregisseurs. Zie daar maar eens doorheen te komen als nieuwbakken college van B&W.

 

Je hebt zojuist een opiniestuk gelezen. Het artikel is niet geschreven uit naam van LokaalGelderland, maar uit naam van de auteur. Jouw opiniestuk op LokaalGelderland.nl? Of meer weten? Klik dan hier

Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.