SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Verzetsstrijder krijgt 73 jaar na zijn dood een eigen straat

  •  Bekijk de geschiedenis
  •   18 augustus 2018 - 09:37
  •  

ZUTPHEN - Nabestaanden van Gradus Johannes van ’t Hul onthullen zaterdag een straatnaambord met de naam van hun vader, opa en overgrootvader. De verzetsstrijder krijgt een eigen straat in de nieuwbouwwijk Hof van Wesse in het Zutphense Waterkwartier. In 2011 is postuum het Mobilisatie-oorlogskruis aan Gradus Johannes van ’t Hul uitgereikt. 

Van ’t Hul die ook op de Erelijst van Gevallenen staat vermeld in de hal van de Tweede Kamer van de Staten Generaal in Den Haag, krijgt zeven jaar na de postuum uitreiking van het Mobilisatie-oorlogskruis zijn eigen straatnaam. In Zutphen zijn verschillende straten vernoemd naar Zutphense verzetsstrijders. Met het vernoemen van straten naar omgekomen verzetsstrijders wordt het respect en de waardering tot uitdrukking gebracht voor hen, die zich in de oorlogsjaren in woord en daad teweer hebben gesteld tegen de bezetters. De onthulling van de straatnaam vindt plaats op zaterdag 18 augustus 2018 om 10.00 uur aan de Van ’t Hulstraat. Tijdens de onthulling spreken loco-burgemeester Harry Matser en de zoon van de verzetstrijder, Leo van ’t Hul.

Wie was Gradus Johannes?

Gradus Johannes van ’t Hul is geboren in Zutphen op 17 maart 1899. Hij was in dienst als onderofficier van de KNIL (Koninklijk Nederlandsch Indonesisch Leger). Zijn vier kinderen zijn in Indonesië geboren. In 1940 was het gezin op verlof in Nederland. Op de dag dat het gezin zou terug gaan naar Indonesië, 10 mei 1940, brak de oorlog uit, waardoor zij niet konden terugkeren.

In 1944 sloot hij zich aan bij de RVV (Raad Van Verzet). Hij werd commandant en werkte mede aan de wapendropping op ’t Grote Veld bij Lochem. Gradus van ’t Hul zat in het verzet , samen met heren Bos, Hoogwerk, Lammers, Boxtart, De Haan en Luneberg. 

Voor het verzet was Gradus veel op pad, met name ’s nachts. Hij was actief als wapeninstructeur, met name in de omgeving Lochem, Vorden en Steenderen. Op 28 december 1944 is hij verraden. De kinderen sliepen op de achterste kamer van hun huis aan de Emmerikseweg. Hij werd opgehaald door de Sicherheitsdienst. Zij hoorden hun vader nog in het Maleis tegen hun moeder zeggen, dat er wapens in de pannen lagen en “zeg het Hendriks”. Daarna zagen zij dat hun vader, met een geweer op hem gericht, werd weggevoerd.

Hij werd weggevoerd naar Doetinchem. Daar werden alle zware jongens van het verzet naar toegebracht. Eén tot twee weken is hij in Doetinchem geweest. Hij is op transpoort gezet naar Zutphen en van daaruit naar Duitsland. Op 2 februari 1945 is hij aangekomen in Wobbelin dichtbij Hamburg.

In deel 10 van zijn 'Koninkrijk' schrijft L. de Jong over de deerniswekkende toestanden in kamp Wobbelin, waar aan alles gebrek was behalve aan ziekten, zoals vlektyfus. Op zijn verjaardag, op 17 maart 1945, is Gradus van ’t Hul overleden aan dysenterie.

Pas in 2010 ontdekten de kinderen dat het graf van vader is gelegen in voormalig kamp Wobbelin in Duitsland. Daar hebben ze ook zijn portefeuille terug gekregen met daarin belangrijke papieren, familiefoto’s en ook munten uit Indonesië.

Over het verzetsverleden van van ’t Hul is bekend, dat hij in de oorlog sectiecommandant Binnenlandse Strijdkrachten was, Gewest 5/Zutphen. Zijn specialiteit was het monteren van afgeworpen wapentuig. Hij trad op als wapeninstructeur. Uit verklaringen van J.G.J. Lammers voormalig chef staf Gewest BS en K. Otten en K. Hoogdorp, beiden waren tijdens de bezetting commandant van een verzetsgroep, blijkt dat Gradus van ’t Hul commandant was van een andere verzetsgroep. De verklaringen bevestigen dat de heer van ’t Hul wapentheorie aan de leden van de verzetsgroepen heeft gegeven.

Verder werkte hij mee aan wapentransporten voor het verzet en probeerde hij de Duitsers te dwarsbomen door sabotage te plegen. Ook was hij de bekende verzetsstrijder F.C. Bosch behulpzaam bij onderbrengen van de onderduikers.


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.