Meer dan tienduizend asbestdaken in de regio, check hier hoeveel in jou buurt

  •  Het moet gesaneerd worden
  •   14 juni 2018 - 08:26
  •  

REGIO - Er ligt 23 miljoen vierkante meter aan asbest op daken in Gelderland. Dat is meer dan de provincie in eerste instantie dacht. Vooral in de Achterhoek zijn veel asbestdaken. In Zutphen valt het relatief mee, maar Bronckhorst steekt fors boven het gemiddelde uit.

"Dat was geen goed nieuws omdat we uitgingen van 14 miljoen vierkante meter", zegt gedeputeerde Bea Schouten tegen Omroep Gelderland. De provincie had eerder een schatting laten maken op basis van sattellietbeelden. Daarna is een beter onderzoek uitgevoerd. De huidige cijfers zijn voor 85% acuraat. Gemeenten en omgevingsdiensten moeten nog gedetailleerder onderzoek doen naar het aantal daken.

Saneren

De asbestdaken vormen een gevaar voor de volksgezondheid. Daarom kondigde de Tweede Kamer in 2015 een verbod aan. Vanaf 2024 zijn de daken verboden. Echter is het verbod nog niet in de wet opgenomen, dat moet nog gebeuren. Wat de gevolgen zullen zijn als je in 2024 nog een asbestdak hebt is nog onduidelijk. Verzekeraars hebben al wel aangekondigd dat ze eventuele schade niet vergoeden.

Bezitters van gebouwen met een asbestdak moeten de sanering zelf betalen. Vooral bij agrariërs komt dat soms hard aan, omdat zij grote stallen en schuren hebben met asbestdaken. Geld lenen bij de bank is vaak de enige optie, maar is niet altijd mogelijk. Ook particulieren moeten aankloppen bij de bank als ze het zelf niet kunnen betalen.

Regio

Bekijk hieronder de cijfers van de regio...

Gemeente Aantal asbestdaken Oppervlakte
Zutphen 2.478 179.645 m2
Brummen 2.848 265.925 m2
Lochem 4.350 905.587 m2
Bronckhorst 7.199 1.425.455 m2

 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.