Zutphense oppositie spuwt gal over het coalitieakkoord
De gemeenteraad tijdens het vaststellen van het akkoord.

Zutphense oppositie spuwt gal over het coalitieakkoord

De nieuwe coalitie van de gemeente Zutphen heeft maandagavond samen met de oppositie in de gemeenteraad gesproken over het coalitieakkoord van Zutphen. Daar werd onder meer felle kritiek geuit.

De coalitiepartijen namen de hoofdpunten door. Liza Luesink (GroenLinks): "Verandering begint hier, is de slogan van GroenLinks. Met elkaar kunnen we het verschil maken. De komende vier jaar gaan we veel veranderingen tegemoet." Nils Müller (SP) benoemde hun 'parel' uit het akkoord: "Deze coalitie gaat een einde maken aan de marktwerking in de huishoudelijke zorg."

"We maken ons zorgen om het akkoord"
Abel van Dijken (ChristenUnie)

"Het akkoord legt de nadruk op werkgelegenheid, goede zorg, leefbaarheid en goed onderwijs. Het akkoord bied ons kansen om de tweedeling in de samenleving tegen te gaan" lichtte Jasper Bloem (PvdA) toe. Antje van Dijk (VVD): "De VVD wil graag verder vorm geven aan het bestuur van de stad. We zijn erg content dat we onze portefeulle en willen ons daar hard voor inzetten."

Kritiek

De ChristenUnie had veel kritiek op het akkoord. "Wij feliciteren de partijen met het behalen van een akkoord. Maar dan houd het op. We maken ons zorgen om het akkoord, de kandidaten en de stabiliteit" aldus Abel van Dijken. Ook over de wethouderskandidaat van de SP, Mathijs ten Broeke, had hij wat te zeggen. "Het is iemand die een traineeship zoekt."

Ook Hein Brunsveld van het CDA uitte zijn kritiek. "We willen heel veel. Maar wat willen we niet? Er moeten toch keuzes gemaakt worden? Die lezen wij niet terug. Als ik het akkoord lees kom ik twintig keer het woord jongere tegen. Het woord ouderen slechts vijf keer. Het woord senioren niet. Dat is een keuze, maar niet een keuze van het CDA.

"Gaan we als raad vragen of de coalitiepartijen de vragen wel goed hebben begrepen?"
Martijn Siemes (Burgerbelang)

Martijn Siemes (Burgerbelang) was erg fel op het akkoord: "Gaan we als raad vragen of de coalitiepartijen de vragen wel goed hebben begrepen? Of concluderen we dat ze er met de pet naar gegooid hebben? Inhoudelijk is er niet veel nieuw of concreet." Siemes maakte een vergelijking met de schoolexamens. "Ja, u bent gezakt. U heeft het examen niet goed voorbereid, u heeft de stof nog niet onder de knie."

Proces

Naast de inhoud van het akkoord werd er gesproken over het proces. De formateurs spraken over het proces, en de onderhandelaars van de partijen: "Ze namen hun verantwoordeijkheid voor het proces. Het proces was open, kritisch en eerlijk. Het vertrouwen groeide daarmee." Hoewel er veel kritiek was op de transparantie, had de oppositie geen vragen over het proces.

Na de presentatie van het coalitieakkoord (18 mei j.l.) was de oppositie ook al kritisch...

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.